Jelenlegi hely

Egyedül nehezebb

Az Otthon Segítünk Alapítvány családsegítő önkéntesei munkájuk során egyre nagyobb számban találkoznak egyszülős családdal, egyre többször kérnek tőlünk segítséget gyermeküket/gyermekeiket egyedül nevelő szülők.

A szülővé válás nemcsak az egyén, hanem a párkapcsolat és a tágabb környezet számára is változást indukál, mindenki új élethelyzetbe kerül, új feladatokkal szembesül. Különösen nehéz az a helyzet, amikor egy édesanya egyedül vár gyermeket, vagy a szülő egyedül marad a kisbabával.

Az egyszülős család egy olyan családszerkezetben élő csoport, akiknek nemcsak anyagi nehézségekkel, hanem folyamatos speciális mentális, lelki terhekkel, adottságokkal kell nap, mint nap szembesülniük. Az egyszülős családok folyamatos támogatása, önsegítő csoportokon, valamint olyan konzultációs szakembereken keresztül, aki őket családként, a társadalomban egységként létező entitásnak kezeli, mindenképpen hosszú távú előnyöket hordoz, az élet minden területén: az egészségügytől kezdve az oktatáson át a munkaerő-piaci helyzetig.

Az egyszülős családok különösen nagy arányban jelennek meg a szociális ellátórendszerben. Sajátos helyzetükből adódóan az őket segítő szakemberek összetettebb feladattal állnak szemben, amikor klienseik számára próbálják a legoptimálisabb gondozási tervet összeállítani, kialakítani. Ez akkor a legsikeresebb, ha a szakember tisztában van az egyszülős családok speciális jellegzetességeivel, gyengeségeivel, erőforrásaival.

A tréning során:

•          megismernek adatokat, tényeket az egyszülős családokról

•          összefoglalást kapnak az egyszülősség speciális nehézségeiről, mind a szülő, mind a gyerek szempontjából

•          érzékenyítő gyakorlatok során végiggondolják saját érintettségüket, saját hozzáállásukat ehhez a csoporthoz

•          kidolgoznak kommunikációs és megoldási stratégiákat a célcsoporttal kapcsolatosan.

A részvétel ingyenes, de kérjük regisztráljon a miskolciotthonsegitunk@gmail.com címen

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!