Jelenlegi hely

PANKUCSI MÁRTA

Sokan arra kényszerülnek, hogy változtassanak az életükön. Történik velük valami, ami miatt nem folytatható az eddigi megszokott életük.

A változtatási lehetőségek felismerésében, az eddig megszokottól eltérő életreceptek végig gondolásában tudok segíteni. Biztatok arra, hogy tegyük jobbá életünket, világunkat.

Jó és rossz események egyaránt elbizonytalaníthatnak bennünket. Új beosztásba kerülünk, bele szeretünk valakibe, vagy éppen megszűnik a munkahelyünk, elveszítünk valakit, megbetegszünk és sorolhatnánk tovább.

Mások maguk döntenek úgy, hogy nem akarják folytatni eddigi életüket. Változást, megújulást akarnak.

Egyedül nem könnyű változtatni. Azért sem, mert kialakult életvitelünket már annyira megszoktuk, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy másként is lehet élni, nehezen látjuk meg az új élet lehetőségét. Pedig mindig vannak új utak, mindig választhatunk. A jelen mindig különböző jövőket rejt magában.

Tanultam jogot, filozófiát, szociológiát. Megéltem nagyon jó és nagyon rossz dolgokat. Volt mikor rákényszerültem életem megváltoztatására és van, amikor magam szeretném megújítani az életem.

Ha úgy érzi, hogy az élete túl nehéz, ha változtatni akar eddigi életén: keressen, új életreceptekkel próbálok segíteni.

A kérdésekre 5 munkanapon belül igyekszem válaszolni.

Hozzászólások

Kedves Pankucsi Márta!

Úgy érzem megrekedt az életem. Nyugdíjas vagyok, még dolgozom, de már nem tudom meddig lesz még lehetőségem erre. A családom távol él tőlem, és a férjem is meghalt egy éve.

Gyerekem nincs és a testvérem az ország másik felében él. Most, hogy kimentem a temetőbe, rádöbbentem, hogy már csak a sírokhoz járok, emberekhez már nincsenek kötődéseim. A testvéremmel főként telefonon beszélek hétvégén, amikor felhív. Ő még dolgozik, családja van, és unokái. Gyakran meséli, hogy milyen események vannak a gyerekekkel. Én csak hallgatom. Gondoltam, rá, hogy el kéne költöznöm. De már nehezen szoknék meg egy új várost. A költözés is sok macerával járna. Mit tegyek, vagy mit ne tegyek? Ezen gondolkodom egy ideje. Szívesen olvasnám a tanácsát. Üdvözlettel: Veronika

Kedves Veronika! Nem könnyű egyedül élni és nagyon rossz, amikor az ember úgy érzi, hogy a hozzá igazán közelálló emberek meghaltak. Azonban az élet mindig rejteget újabb és úkabb lehetőségeket. Nagyon fontos, hogy tudjuk: a legelkeserítőbb helyzetekben is vannak választási lehetőségeink. Az egyik kétségtelenül az, hogy végleg megkeseredünk és elcsüggedünk. A másik, hogy radikális váltásra szánjuk rá magunkat és mondjuk elköltözünk egy távoli városba. További lehetőség, hogy maradunk az általunk megszokott környezetben, de megpróbálunk változtatni valamennyit az eddigi életünkön. Ma már szerencsére a legtöbb településen számos olyan program, értelmes időtöltési lehetőség kínálkozik, melyekre érdemes elmenni, kipróbálni, hátha jól érezzük magunkat. Nagyon sokan vannak egyedül és ma már teljesen természetes, ha az ilyen programokra: klubokba, irodalmi, művészeti rendezvényekre, sport, természetjáró vagy hobbi körökbe, az ember először egyedül érkezik. Ott aztán mód nyílik a beszélgetésre, ismerkedésre, mely az adott téma, a közös érdeklődés mentén valódi emberi kapcsolatok kialakulásához vezethet. Biztatom, hogy keressen ilyen programokat, menjen el és ha jól érzi magát térjen vissza. Ha Miskolcon él és megírja az érdeklődési körét, akkor próbálok konkrét programokat is javasolni. Szerintem egyenlőre ne vágjon bele költözésbe. Itt is találhat új, értelemes és érdekes emberi kapcsolatokat, valamint olyan tevékenységet, mely fontos Önnek, végzése közben jól érzi magát és másoknak is örömöt okoz vele. Várom újabb jelentkezését is addig is üdvözlöm: Pankucsi Márta

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Ugrás az oldal tetejére