Jelenlegi hely

Éltető sodrásban – Házasság Hete 2018

Elavult intézmény vagy a világ legjobb találmánya? Számít az a papír? Mitől működik jól? A Valentin-nap környékén megrendezett Házasság hete színes programjain azt mutatják be, hogy házasságban élni jó. 

2018. február 11-18. között rendezik országszerte a Házasság hetét. Célja, hogy pozitív példákkal segítsék a házasságra készülőket a felkészülésben, a közös értékek megtalálásában, segítséget nyújtsanak a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek, ugyanakkor megerősítést is adjanak azok számára, akik házasságban élnek. 

A mozgalom 1997-ben Nagy-Britanniából indult, Magyarország 2008-ban csatlakozott hozzá, idén már 21 országban ünneplik. Itthon és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség is részt vett a kezdeményezésben, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt. A kezdeményezés programjainak fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, 4 gyerekes édesanya. 

Magyarországon a szervezők minden évben egy közismert házaspárt kérnek fel, hogy legyenek a rendezvény "arcai", akik hitelesen képviselik a rendezvény üzenetét, értékeit. Egy jelmondatot is választanak az évre. Idén a Házasság hete arcai Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita. Az általuk választott mottó, illetve a hét témája: "Éltető sodrásban"

A rendezvénnyel szeretnék megszólítani azokat is, akik talán az előző generációk rossz példái miatt nem merik vállalni a házassággal járó elköteleződést. Nekik jó példák bemutatásával szeretnék vonzóvá tenni a házasságot, megmutatni, hogy a házasság nem ódivatú, hanem a családot és a társadalmat erősítő érték. A szervezők hisznek abban, hogy a krízisek idején nem szabad beletörődni a nehézségekbe, késznek kell lenni tanulni, megbocsátani, változtatni, hiszen a családok szétesése lelki és anyagi károkat okoz nemcsak a pároknak, hanem az egész társadalomnak is.

Számtalan nagyváros, település, közösség részvételével szerveznek változatos programokat: előadásokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket, könyvbemutatókat, koncerteket, megszólalnak közéleti személyiségek.

"A házasság hete bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt."

Központi programok

2018. 2. 12. - A mézeshetektől Micimackóig
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, kezdés: 18.00

Fergeteges kvízjáték nem csak házasoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester, a QuizNight Bajnokságok alapítója vezetésével.

2018. 2. 13. - Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna, kezdés: 18.00

Résztvevők: Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita – a Házasság hete idei arcai; Szandi (Pintácsi Alexandra) énekes és férje, Bogdán Csaba; Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József. Moderátor: Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere.

2018. 2. 14. - Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével
Helyszín: Deák téri evangélikus templom, kezdés: 18.00

Vezényel: Sapszon Borbála 

2018. 2. 15. - Család és karrier? Konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, kezdés: 10.00

A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

2018. 2. 16. - Teljesen idegenek (feliratos olasz film) - Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés
Helyszín: Cinema City Aréna, 14-es terem, kezdés: 18.00

Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés Zámbori Soma színművésszel és feleségével, dr. Fazekas Ritával, a Házasság hete 2018-as arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Helyek korlátozott számban, a foglalás sorrendjében állnak rendelkezésre.

2018. 2. 17. - A kapcsolódó ember
Helyszín: TIT Stúdió, kezdés: 17.00

Komjáthy Károly házasságterapeuta előadása.

Budapesti programok

  • Egymás kedvéért születtünk - Helyszín: Kelenföld Montázs Központ, Időpont: 2018. 2. 3. 17.00
  • Magánytól az összetartozásig - Pál Feri atya előadása - Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház, Időpont: 2018. 2. 3. 19.00
  • "Ellopott nyár" - filmklub - Helyszín: Közhely, Időpont: 2018. 2. 11. 14.00
  • Filmklub - Ellopott nyár - Helyszín: Közhely, Időpont: 2018. 2. 11. 14.00
  • Éltető sodrásban... - a házasság kihívásai és erőforrása - Helyszín: Bethesda Gyermekkórház étterme, Időpont: 2018. 2. 15. 14.00
  • Iskolai konfliktusok és a mediáció - Helyszín: Cosmic Latte Szaloniroda, Időpont: 2018. 2. 15. 18.00
  • "Mi terem a családfán" - előadás - Helyszín: Országúti Ferences Plébánia, Időpont: 2018. 2. 15. 19.30
  • Konfliktuskezelés helyett kötődéskezelés - Helyszín: Svábhegyi Református Templom, Időpont: 2018. 2. 17. 16.00
  • Vissza a jövőbe - Házasságunk múltja, jelene, és jövője - Helyszín: Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébánia emeleti díszterme, Időpont: 2018. 2. 17. 16.00–18.00

További információ

- Budapestimami -