Jelenlegi hely

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Egy nagygyerekes anya napja is filmbe illőek, de ott már a drámai, majdhogynem már háborús jelenetek uralkodnak.

Itt már nem csak pelenkacsatákról és tűzoltásról van szó, hanem érzelmi hullámvasutakról és a tinédzser lázadások diplomáciai kezeléséről. Itt is van sírás, csak már a puszi elmarad utána, és néhány esetben nem a gyerek sír... A nap folyamán az anyák folyamatosan új szerepben tűnnek fel: pszichológusokként próbálják megfejteni a legújabb baráti viszályok okait, sofőrként cikáznak az iskola és az edzések között, és még a közösségi média rejtélyeit is megoldják, hogy megértsék, mi zajlik a digitális világban.

Míg a kisgyermekes anyák hősies küzdelmei a fizikai túlélésről szólnak – evés, alvás, tisztaság – addig a nagygyerekes anyák napi küzdelmei inkább az érzelmi intelligencia és a gyors problémamegoldás körül forognak. Egyik pillanatban még a matematika házi feladat végtelen mélységeiben bolyonganak, a következőben pedig a legújabb szívtörés okozta drámákat igyekeznek enyhíteni. Ráadásul ott van a folyamatos rutinos detektíves készenlét az "anya, hol van a...?" kérdésekre, amelyek bármikor bárhonnan, de legfőképp a lakás legtávolabbi pontjairól ordítva érkeznek.

Egy felnőtt gyerekes anya napja is filmre kívánkozik, ám itt a műfaj már inkább a drámai vígjátékra vagy romantikus szerelmi történetre vált.

Miközben a gyerekek már saját életüket élik, az anyák itt is lesben állnak, hogy segítsenek döntéseik meghozatalában, legyen szó karrierjükről, párkapcsolatukról vagy akár családalapításukról. Az érzelmi támogatás és a bölcs tanácsok igénye itt még tovább nő, ahogy a gyerekek megértik és értékelik mindazt, amit az anyák értük tettek. Az együtt töltött idő már nem kötelesség, hanem választás kérdése, a családi közös nyaralás, már nem az érzelmi csatákról szól, hanem az értékes közös emlékek tárolásáról. Itt derül ki minden, hogy az elmúlt tízen-húszon évben jól csináltuk-e?

Egy unokás anya vagy inkább nagymama napja már másfajta filmre hasonlít, egy sok epizódos, hosszú vígjátéksorozatra.

Ez a film már tele van könnyedséggel, nevetéssel, könnyekkel, és kalandos megható pillanatokkal. A nagymamák itt a bölcsesség, a hasmegtömés és a szeretet forrásai, akiknek szerepe a család szívében és lelkében mutatkozik meg. Az Anyák napja nekik az a különleges premier, ahol a nagymamák a színpad középpontjába kerülnek, egyrészt a saját anyaságuk középpontjába, másrészt unokájuk révén anyai örömeik újra feléledésében.

Egy anya napja ezernyi kétség, küzdelem, bűntudat és szégyen, aggodalom és lelkiismeretfurdalás, fáradság és fájdalom, csalódás és bosszúság mellett büszkeség, öröm, hála, feltétlen szeretet, sok-sok ölelés és simogatás.

Minden édesanyának kívánunk sok örömet, kevesebb aggódást, hosszú örömteli életet a gyerekeivel és az unokáival. Külön szeretnénk köszönteni azokat az anyákat, akiknek ez az első Anyák napja! Isten éltesse az anyukákat!

Makai Marianna - Kecskemétimami
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére