Jelenlegi hely

Babakötvény

 Babakötvény - fiatalok életkezdési támogatása

Igényléssel kapcsolatos információk 

 Babakötvény - fiatalok életkezdési támogatása

A babakötvénnyel kapcsolatos információkról a http://www.babakotveny.info portálon olvashatnak.

2008. április 1-jétől a Kincstár befektetési lehetőséget biztosít az életkezdési támogatásra jogosult ügyfelei számára. A gyermekeknek járó állami támogatásokat kincstári Start-értékpapírszámla szerződést kötött ügyfeleink az állam által kibocsátott, devizabelföldi természetes személyek által vásárolható értékpapírokba fektethetik. A számlára befizethetnek magánszemélyek - szülők, rokonok és más magánszemélyek is - a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló jogszabály által meghatározott mértékig, valamint befizethetnek a gyermek számára települési önkormányzatok is. A kincstári Start-értékpapírszámla vezetése díjmentes.

Igényléssel kapcsolatos információk

A jogszabályok szerinti határidők szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv az adott hónapban születettek adatait a következő hónap ötödik munkanapjáig küldi meg a NAV-nak. (FIGYELEM! A FOLYAMAT CSAK A MAGYARORSZÁGON SZÜLETETT (ANYAKÖNYVEZETT) GYERMEKEK ESETÉBEN INDUL AUTOMATIKUSAN, a külföldön született, de magyar állampolgárságú és magyarországi állandó lakhellyel rendelkező babák esetében a szülőknek kezdeményezniük kell a folyamatot a gyermek adóazonosító jelének igénylésével!) Az adóhatóság az adóigazolványt a szülő kérésére kiállítja és kiadja, továbbá 5 munkanapon belül a csecsemők adóazonosítóját továbbküldi a Magyar Államkincstárnak, ahol 8 munkanap alatt intézik el a kincstári számlák megnyitását, majd a kincstári számla megnyitásáról és a támogatás kincstári számlára történő elhelyezéséről a született gyermek szülője (illetve gondozója, törvényes képviselője) írásban értesítést kap a Magyar Államkincstártól. Ebben részletes tájékoztatást történik a támogatás egyéb kérdéseiről is.

Ha a szülők nem nyitnak Start-számlát a gyermek nevére (mivel ez nem kötelező), akkor a Magyar Államkincstár egészen a gyermek felnőtté válásáig ezen a kincstári számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Ebben az esetben a szülőnek nincs beleszólási joga abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása (a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a kincstári számlán levő összeg után, a kamatok a Állami babakötvény kamatok főmenüponton keresztül ismerhetők meg). Ehhez, vagyis a Magyar Államkincstárban történő babakötvény igény érvényesítéséhez sem a szülőnek sem a gyermek más törvényes képviselőjének semmiféle intézkedést, igénylést benyújtania nem kell. A gyermek 18 éves korától nem kamatozó összeg a gyermek által bármikor felvehető a kincstári számláról.

Amennyiben a szülők úgy döntenek, hogy hozzátesznek az állami támogatáshoz, akkor nyithatnak ún. Start-számlát (2012. október 1-től csak a Magyar Államkincstárnál). A szülők - vagy 16 éves korától szülői beleegyezéssel a gyermek is - Start-számlára történő áthelyezés esetén a számla követelés kezelésére bankbetét vagy a Tőkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott állampapír, tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegy közül választhatnak. A szülő szabadon dönthet, hogy ezek közül milyen befektetési lehetőséget választ (feltéve persze, hogy a pénzügyi szolgáltató több befektetési lehetőséget is biztosít). A gyermek, mint leendő jogosult - szülői belegyezés mellett - 16. életévének betöltése után már saját maga dönthet portfóliójának mozgatásáról, ill. ha Start-számlával még nem rendelkezik, annak megnyitásáról vagy - megnyitott számla esetén - a Magyar Államkincstárhoz történő áthelyezéséről.

A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor később is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári letéti számlán marad.

Egy gyermeknek csak egy Start-számlája lehet, de a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltató bármikor szabadon átcserélhető a Magyar Államkincstárra. Ez azonban egy egyirányú folyamat: a Magyar Államkincstártól 2012. október 1-től kezdve nem helyezhető át Start-számla más pénzügyi szolgáltatóhoz. Amennyiben a gyermek nevére több számlavezetőnél egyidejűleg, vagy egymást követően párhuzamosan több számlát is megnyitottak, úgy az ügyfélnek a pénzügyi szolgáltatók felhívására nyilatkoznia kell arról, hogy a nála megnyitott számlát kívánja-e megtartani. Amelyik szolgáltatónak az ügyfél a megtartásról nyilatkozik, úgy az ügyfélnek a másik pénzügyi szolgáltatónál lévő Start-számláit meg kell szüntetnie. A párhuzamosan vezetett számlákra végzett befizetés jogosulatlan befizetésnek számít, így visszautalásra/visszafizetésre kerül az átutalás feladójának illetve a befizetőnek.

A Start-számla vezetésére vonatkozó szerződéses kapcsolat fennállása alatt a gyermek, illetve a szülője (törvényes képviselője) bármilyen megadott adatában történő változását a szülőnek (törvényes képviselőnek) 5 munkanapon belül be kell jelentenie a pénzügyi szolgáltatónál, melyre a pénzügyi szolgáltatóval kötött, Start-számla vezetésére vonatkozó megállapodásban kötelezettséget is vállal. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztásából származó károk kockázatát a szülő, illetve a gyermek viselik.
Érdemes lehet tudni, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv a naptári hónapban Magyarországon született, nyilvántartásba vett gyerekek adatait az állami adóhatóságnak, külföldi letelepedése esetén - illetve elhunyta esetén az elhalálozás idejével - pedig a Magyar Államkincstárnak továbbítja a következő hónap 5. munkanapjáig. A Magyar Államkincstár erről további 5 munkanapon belül értesíti a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére