Jelenlegi hely

Babakötvény

 Babakötvény - fiatalok életkezdési támogatása

Igényléssel kapcsolatos információk 

 Babakötvény - fiatalok életkezdési támogatása

A babakötvénnyel kapcsolatos információkról a http://www.babakotveny.info portálon olvashatnak.

2008. április 1-jétől a Kincstár befektetési lehetőséget biztosít az életkezdési támogatásra jogosult ügyfelei számára. A gyermekeknek járó állami támogatásokat kincstári Start-értékpapírszámla szerződést kötött ügyfeleink az állam által kibocsátott, devizabelföldi természetes személyek által vásárolható értékpapírokba fektethetik. A számlára befizethetnek magánszemélyek - szülők, rokonok és más magánszemélyek is - a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló jogszabály által meghatározott mértékig, valamint befizethetnek a gyermek számára települési önkormányzatok is. A kincstári Start-értékpapírszámla vezetése díjmentes.

Igényléssel kapcsolatos információk

A jogszabályok szerinti határidők szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv az adott hónapban születettek adatait a következő hónap ötödik munkanapjáig küldi meg a NAV-nak. (FIGYELEM! A FOLYAMAT CSAK A MAGYARORSZÁGON SZÜLETETT (ANYAKÖNYVEZETT) GYERMEKEK ESETÉBEN INDUL AUTOMATIKUSAN, a külföldön született, de magyar állampolgárságú és magyarországi állandó lakhellyel rendelkező babák esetében a szülőknek kezdeményezniük kell a folyamatot a gyermek adóazonosító jelének igénylésével!) Az adóhatóság az adóigazolványt a szülő kérésére kiállítja és kiadja, továbbá 5 munkanapon belül a csecsemők adóazonosítóját továbbküldi a Magyar Államkincstárnak, ahol 8 munkanap alatt intézik el a kincstári számlák megnyitását, majd a kincstári számla megnyitásáról és a támogatás kincstári számlára történő elhelyezéséről a született gyermek szülője (illetve gondozója, törvényes képviselője) írásban értesítést kap a Magyar Államkincstártól. Ebben részletes tájékoztatást történik a támogatás egyéb kérdéseiről is.

Ha a szülők nem nyitnak Start-számlát a gyermek nevére (mivel ez nem kötelező), akkor a Magyar Államkincstár egészen a gyermek felnőtté válásáig ezen a kincstári számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Ebben az esetben a szülőnek nincs beleszólási joga abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása (a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a kincstári számlán levő összeg után, a kamatok a Állami babakötvény kamatok főmenüponton keresztül ismerhetők meg). Ehhez, vagyis a Magyar Államkincstárban történő babakötvény igény érvényesítéséhez sem a szülőnek sem a gyermek más törvényes képviselőjének semmiféle intézkedést, igénylést benyújtania nem kell. A gyermek 18 éves korától nem kamatozó összeg a gyermek által bármikor felvehető a kincstári számláról.

Amennyiben a szülők úgy döntenek, hogy hozzátesznek az állami támogatáshoz, akkor nyithatnak ún. Start-számlát (2012. október 1-től csak a Magyar Államkincstárnál). A szülők - vagy 16 éves korától szülői beleegyezéssel a gyermek is - Start-számlára történő áthelyezés esetén a számla követelés kezelésére bankbetét vagy a Tőkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott állampapír, tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegy közül választhatnak. A szülő szabadon dönthet, hogy ezek közül milyen befektetési lehetőséget választ (feltéve persze, hogy a pénzügyi szolgáltató több befektetési lehetőséget is biztosít). A gyermek, mint leendő jogosult - szülői belegyezés mellett - 16. életévének betöltése után már saját maga dönthet portfóliójának mozgatásáról, ill. ha Start-számlával még nem rendelkezik, annak megnyitásáról vagy - megnyitott számla esetén - a Magyar Államkincstárhoz történő áthelyezéséről.

A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor később is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári letéti számlán marad.

Egy gyermeknek csak egy Start-számlája lehet, de a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltató bármikor szabadon átcserélhető a Magyar Államkincstárra. Ez azonban egy egyirányú folyamat: a Magyar Államkincstártól 2012. október 1-től kezdve nem helyezhető át Start-számla más pénzügyi szolgáltatóhoz. Amennyiben a gyermek nevére több számlavezetőnél egyidejűleg, vagy egymást követően párhuzamosan több számlát is megnyitottak, úgy az ügyfélnek a pénzügyi szolgáltatók felhívására nyilatkoznia kell arról, hogy a nála megnyitott számlát kívánja-e megtartani. Amelyik szolgáltatónak az ügyfél a megtartásról nyilatkozik, úgy az ügyfélnek a másik pénzügyi szolgáltatónál lévő Start-számláit meg kell szüntetnie. A párhuzamosan vezetett számlákra végzett befizetés jogosulatlan befizetésnek számít, így visszautalásra/visszafizetésre kerül az átutalás feladójának illetve a befizetőnek.

A Start-számla vezetésére vonatkozó szerződéses kapcsolat fennállása alatt a gyermek, illetve a szülője (törvényes képviselője) bármilyen megadott adatában történő változását a szülőnek (törvényes képviselőnek) 5 munkanapon belül be kell jelentenie a pénzügyi szolgáltatónál, melyre a pénzügyi szolgáltatóval kötött, Start-számla vezetésére vonatkozó megállapodásban kötelezettséget is vállal. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztásából származó károk kockázatát a szülő, illetve a gyermek viselik.
Érdemes lehet tudni, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv a naptári hónapban Magyarországon született, nyilvántartásba vett gyerekek adatait az állami adóhatóságnak, külföldi letelepedése esetén - illetve elhunyta esetén az elhalálozás idejével - pedig a Magyar Államkincstárnak továbbítja a következő hónap 5. munkanapjáig. A Magyar Államkincstár erről további 5 munkanapon belül értesíti a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére