Jelenlegi hely

Ezer okos vízórát szerel fel a MIVÍZ április közepéig

Ezer okos vízórát szerelnek fel a MIVÍZ munkatársai április közepéig, önkormányzati intézményekben és bérlakásokban.

 

Miskolc kiemelt partnere az okos mérést tesztelő országos mintaprogramnak. Az okos mérők adatai egy központba érkeznek be, de a lakosság akár okos telefonon is ellenőrizheti saját fogyasztását és a hibákról is azonnal értesülhet.

– A szennyvíziszapot felhasználjuk energiatermelésre, a lefojtott szeméttelepünkből származó gázt a közelben lévő lakótelep fűtésére használjuk, valamint van egy biomassza telepünk is – Kriza Ákos még tavaly novemberben Budapesten beszélt azokról a fejlesztésekről, amelyeknek köszönhetően Miskolc egyre inkább energiatakarékos és környezetbarát város. A polgármester akkor azt mondta, 2008-hoz képest a szén-dioxid kibocsátás 40 százalékkal csökkent Miskolcon.

okosora_1.jpg

Ekkor mutatták be azt az ún. okos mérőt is, melynek segítségével nem kell mérőóraállást diktálni, hiszen a mérők küldik el a havi óraállást a szolgáltatónak. Miskolc kiemelt partnere az okos mérést tesztelő országos mintaprogramnak.

Ma már a MIVÍZ telephelyén programozzák, vagy – ahogy a szakemberek mondják – okosítják a mérőórákat. 177 közintézményben és csaknem 500 bérlakásban lesznek ilyen okos órák. Az órát leolvasni sem kell, a jeladóval az adatok és az esetleges hibák is egyenesen a központba futnak be. De a fogyasztó akár okostelefonon is ellenőrizheti ezeket.

okosora_3.jpg

Viszokai János, a MIVÍZ Kft. szolgáltatási igazgatója rámutatott, ha például egy család elmegy több hétre nyaralni, és ekkor történik egy csőtörés vagy a csapot nyitva hagyják és csöpög, akkor erről kaphat információt, és meg tudja tenni a kellő intézkedéseket. Hozzátette, ehhez pusztán regisztrálnia kell a felhasználónak.

okosora_5.jpg

Az okos mérőkkel a jövőben az önkormányzat is folyamatosan figyelni tudja a tulajdonában lévő cégek és bérlakások víz-, gáz- és távhő-fogyasztását.

– Ez gyakorlatilag egy első lépés. Az a célunk, hogy középtávon a teljes várost el tudjuk látni ilyen okos mérőkkel és ezen keresztül folyamatos energetikai menedzsmentet és szolgáltatási színvonal javulást tudjunk elérni – emelte ki Vécsi György polgármesteri biztos.

okosora_6.jpg

A Központi Okos Mérés Kft. több mint 60 ezer okos mérőórát helyez üzembe az országban. A szakemberek március második felében, április elején szerelik fel a lakossági okos mérőket Miskolcon. Ez a lakosság számára ingyenes.

Miskolc Televízió/minap.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére