Jelenlegi hely

Elég jó anya vagyok-e?

Bennünk anyákban van egy közös vonás. Ez pedig egy gondolat, ami talán benned is felmerült már valamikor a gyereknevelés során: Én jó anya vagyok? Vajon mindent megtettem a gyerekemért? Vagy másképp kellett volna valamit csinálnom?

És a szorongás elkezdődhet már a várandósság ideje alatt.

  • Nem fogok ártani a gyerekemnek, ha dolgozok még a terhesség alatt?
  • Hibás vagyok azért, mert nem tudtam természetes úton megszülni a babámat, csak császárral?
  • Nem voltam jó anya, mert nem tudtam őt szoptatni?
  • Azért hisztis a gyerekem, mert nem figyeltem rá eléggé?
  • Nem adja oda a játékát az oviban a másik gyereknek, rosszul neveltem?
  • Visszabeszél a nagyszülőknek, én rontottam el valamit? Lusta és rendetlen, mi kellet volna másképp csinálnom? És a kérdések sora végtelen.

De vajon hogyan merülhet fel egyáltalán egy nőben, hogy ő rossz anya lehet?

Ennek az egyik oka, hogy amint elkezded nevelni a gyerekedet, feljönnek belőled a gyerekkori emlékeid, tapasztalataid. Azok, amik önmagaddal szembesítenek. A saját gyerekkoroddal, a saját anyukáddal kapcsolatos helyzetek, amik esetleg még feldolgozásra várnak benned. Például ha édesanyád türelmetlen volt veled, és rajtad vezette le a feszültségét, akkor lehet, hogy te is ezt a mintát fogod követni tudattalanul is és a kisgyerkőcre hamarabb rákiabálsz, mint ahogy szeretnéd.

A másik oka, hogy ma az elvárások világában élünk. Mindenhonnan ömlik ránk a „minta”, hogy milyen mosolygós, nyugodt, csinos, életerős angyalokként kellene anyaként funkcionálnunk. Emellett a munkában is maximumot kellene nyújtani, függetlenül attól, hogy esetleg egész éjszaka a lázas gyerek mellett virrasztottál és azon aggódtál, kire fogod hagyni másnap a beteg gyereket. És nem árt, ha a párod is a gondoskodó, türelmes, időmilliomos, szuperlogisztikus anyát látja benned.

Ma a nők ezeknek az elvárásoknak szeretnének nap mint nap megfelelni, mert ez olyan tökéletesnek tűnik így. Ha mégsem sikerülne szuperanyát játszanod, és maximálisan teljesítened, akkor bizony jön a szégyen és a bűntudat érzése, ami megfogalmazva így hangzik: „nem vagyok elég jó anya”. Ha pedig többször is ezt gondolod magadról, akkor elfojtott agresszió vagy depresszió lehet a következménye.

De miért akarunk megfelelni az elvárásoknak, miért vágyunk a tökéletességre anyaként?

Winnicot angol pszichoanalitikus fogalmazta meg, hogy a tökéletes anya fogalma nem létezik. Bőven elég, ha „elég jó” anyaként működünk a gyerekeink életében.

De milyen is az elég jó anya?

  • Olyan, aki biztonságot nyújt a gyermekének, kezdve már csecsemőkorban, amikor kielégíti az alapvető szükségleteit (megeteti, tisztába teszi, ölbe veszi…). Így a gyerekben kialakul az ősbizalom érzése, ami azt jelenti, hogy a világ biztonságos hely a számomra és egy szerethető lény vagyok.
     
  • Az elég jó anya odafigyel a gyereke igényeire, de nem válik a rabszolgájává. Nem a kiszolgálója lesz, mert a mártír anya áldozatként nehezen tudja a gyermeke érett személyiséggé való fejlődését támogatni.
    A figyelem révén a gyerek azt érzi, hogy ő fontos, értékes és később ez segíti őt a stabil önértékelés kialakításában.
     
  • Az anyai szeretet többféle módon is kimutatható. Szerető figyelemmel kapcsolódhatsz a gyerekedhez, ha minőségi időt szánsz rá és amíg a legókockákat pakolgatjátok, nem a telefonodat, számítógépedet nézed. De lehet, hogy a simogatásodra, babusgatásodra, ölelésedre vágyik, akkor ezen a módon tudod őt erősíteni a szereteteddel.




    Az is előfordulhat, hogy a szavaid által éreztetheted vele, hogy fontos neked. Dicsérd, biztasd, akkor is, ha négyest kapott, és akkor is, ha elpakolt maga után.
     
  • A jó szülőség ismérve az is, hogyha külön éltek az apukájától, jó viszonyt ápoltok egymással. Nem várható el a gyerektől, hogy válasszon a szülei között, neki anya és apa egyformán fontos. Légy te neki anyaként az a minta, hogy hogyan lehet a konfliktust békés úton rendezni. Ez biztonságot ad neki és erősíti az önbizalmát.
     
  • Elég jó anyaként engedd el a kritizálását. Ne hasonlítsd a testvéréhez, a kitűnően tanuló unokatesóhoz. Beszélgess vele sokat, hogy megértsd őt és ne csak a saját „szemüvegeden” keresztül lásd a gyermekedet és az ő világát.

És ne feledd! Nincs tökéletes szülő, és nem is kell annak lenned. Csak szeresd a gyerekedet, fogadd el őt olyannak amilyen és hagyj neki önállóságot, hogy önmaga lehessen.

Az elég jó anya két dolgot adhat a gyermekének: gyökereket és szárnyakat.

„Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.” (J. W. Goethe)


 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, terapeuta, coach, tréner
www.eleteszencia.hu
fatime@eleteszencia.hu
Eredetileg jogász végzettséggel rendelkezik, sok éven át ebben a szakmában is dolgozott. Büntető bíróként nagy volt a stressz, kereste a belső nyugalma megtalálásának eszközét.  Így indult el az önismeret útján. Ennek során sokféle módszert ismert meg, megtanulta és megtalálta a saját útját. "Segítőként dolgozom 2007 óta. Hivatásom során alkalmazom a mentálhigiénés segítő beszélgetést, holisztikus alternatív terápiákat (Theta Healing, Svt, Numerológia), coaching módszerét. Az egyéni terápiás ülések mellett csoportos foglalkozásokat, önismereti tréningeket, személyiségfejlesztő workshop-okat is tartok."

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére