Jelenlegi hely

Gyuri bácsi végre Miskolcon is boltot nyitott

Nem is olyan régen örömmel adtunk hírt arról, hogy Györgytea mintabolt nyílik Miskolcon.

Bővebben: megnyitás után

 

 

Ez a hír lett nálunk a legnépszerűbb azon a héten! Én már ismertem Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert, hiszen többször jártam Bükkszentkereszten, a Gyógynövénynapokon, ahol már 9 éve tömegek gyűlnek össze őt meghallgatni. Nagy szükség van arra manapság is, hogy más alternatívát is lássunk, ne csak a gyógyszereket:  sokan hiszünk a természet gyógyító erejében. A gyógyulni vágyók most már Miskolcon is találkozhatnak vele, mert az új Györgytea üzletben be lehet jelentkezni hozzá a rendszeres pénteki tanácsadásra.

 

November 13-án, pénteken – szerencsés napon – nyílt meg a bolt, ami nagyon impozáns épületben, az Almássy kúriában kapott helyet, a Városház tér 13-ban. Meghívást kaptunk a megnyitóra, amin örömmel vettünk részt. A megnyitón úgy éreztem, hogy egy nagy családba csöppentem: először két kedves, idős hölggyel, Gyuri bácsi húgaival kezdtem el beszélgetni, majd találkoztam Gyuri bácsi unokájával is, aki szintén nagyon barátságos volt. Ő főként az előadások szervezésében igyekszik segíteni Gyuri bácsinak. A megnyitón részt vett a miskolci polgármester, Dr. Kriza Ákos, és a miskolci sajtó képviselői is. Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, a polgármester és Gyuri bácsi tartott egy-egy rövid beszédet, majd közösen átvágták a boltot a külvilágtól jelképesen elválasztó szalagot.
 

Gyuri bácsi a megnyitón elmondta, hogy Miskolcon, a Forrásvölgyben nőtt fel, és 1972 óta él Bükkszentkereszten. Örömmel hallottam, hogy cukorbetegeknek ajánlott teája, a Diabess már szabadalmaztatva van, és hogy lányával együtt meghívást kapott a Milánói Világkiállítás Magyar Pavilonjába, ahol szintén gyógynövény-ismereti előadásokat tartott. Remélhetőleg még több külföldi ismeri meg általa Magyarországot és a gyógynövényeket! 

 

 A fotókat Koncz János készítette

 

A szalagátvágás után egy rövid interjút is tudtam készíteni vele.

 

  • Gyuri bácsi miért csak most nyitott boltot Miskolcon?
  • Mostanra sikerült csak üzletet nyitnunk Miskolcon, hiszen támogatás nélkül, önállóan, családi vállalkozásként működünk. Egy növényszárító épülethez kaptunk egy ízben uniós pályázati támogatást, de ezen kívül mindent önerőből igyekszünk megvalósítani.
  • Bár már gyermekkorától ismeri a gyógynövényeket, mindannyian „Gyuri bácsiként” ismertük meg. Miért nem lehetett ilyen sokáig hallani a munkásságáról?
  • A „régi rendszerben” csak titokban lehetett gyógynövényekkel foglalkozni. 1990-től 12 éven át árultam a gyógynövényeimet a Búza-téri piacon.
  • Gyuri bácsi hol termeli manapság a gyógynövényeket?
  • Jelenleg Bükkszentkereszten és Kisgyőrben folyik a gyógynövénytermesztés. Munkatársaimmal a gyógyfüvek mellett többek között galagonyát, dió-, cigánymeggy fákat is nevelek. Bükkszentkereszten sok családnak tudunk munkát, megélhetést biztosítani a gyógynövények termesztésével, betakarításával.
  • Úgy tudom, Gyuri bácsi a szlovák népgyógyászati hagyományok kutatásával is foglalkozik. Mi a különbség a magyar és szlovák népgyógyászat között?
  • Nem sok, hiszen együtt, egymás mellett élnek, de a szlovákok pl. használják a somlekvárt a leukémia gyógyításában, a szurokfüvet pedig hangszalag-gyulladásnál.
  • Köszönöm szépen a beszélgetést, Gyuri bácsi! További jó egészséget és munkabírást kívánok! 

 

Még sok mindent kérdeztem volna, de többen várták Gyuri bácsit gratulációkkal, kérdésekkel. Lesz még rá alkalom… Nagyon jó hangulatú megnyitón jártam itt, gyakran fogok megfordulni a boltban. És kaptunk egy ígéretet: minden eseményről, ami a miskolci Györgytea boltban lesz, tájékoztatást fogunk kapni. Vagyis Ti is, kedves Olvasóink!  

 Ádám Magdolna

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár minden gyereknek! Tudod, hol kell igényelni?

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár a gyerekeknek - avagy mi, mennyi, és hol kell igényelni

Jó ha tudjátok, hogy a tavaszi, nyári és az őszi szünetre is jár az ingyenes állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás a gyermekeknek, persze ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor mutatjuk, miért mennyit fizetnek és hogy kell igényelni. 
Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Ugrás az oldal tetejére