Jelenlegi hely

Szúnyog-, kullancs-, darázscsípés – milyen szereket használjunk vagy épp mit ne!

Napsütés, természet, virágillat, hosszú séták, kirándulások. Végérvényesen itt a jó idő, lazulnak a szabályok, elindulnak a családok a természetbe, de sok aggodalma van a szülőknek a rovarok csípései miatt. Szeretnénk távol tartani magunkat és gyerekeinket a kullancsoktól, darázscsípéstől, könnyebben átvészelni az éjszaka begyűjtött ezer szúnyogcsípéses duzzanatokat.

Mit tehetünk a távoltartásukra, mit, ha kullancsot találunk kirándulásunk után, és milyen szereket használjuk, vagy épp mit ne fújjunk gyermekünkre, milyen készítményeket tartsunk itthon? Ezekre a kérdésekre adja meg szakemberünk a választ – Dr. Illés Nóra írása.

Először is fontos a védekezés, hogyan kerüljük el csípéseiket?

Számtalan szúnyog és kullancsriasztót találunk a patikák és drogériák polcain. Ezek közül toluamid hatóanyagút én, mint gyakorló kisgyermekes anyuka nem ajánlom gyermekek számára  - kivéve, ha trópusi területre utazik a család. Ugyanis hatékonyan riasztja el a szúnyogot és kullancsot, azonban nagyobb mennyiségben használva a bőrön vagy belélegezve egészségkárosító hatású lehet.

Ennél korszerűbb választás a pikaridin hatóanyag tartalmú készítmények. Ebből is többféle létezik a piacon, bátran kérjétek őket a gyógyszertárakban.

A természetes eredetű termékeket nagyon sok szülő keresi a patikákban

Ezek növényi illóolaj tartalmúak - többnyire eukaliptusz, citromolaj. Viszont jó, ha tudjuk, hogy az arra érzékenyeknél okozhatnak allergiás tünetet ezek a készítmények. Így gyermekünknek 3 éves kor alatt, csak a ruhájára permetezzük a riasztót, 3 hónapos kor alatt pedig ne használjunk semmilyen riasztó készítményt, tegyünk a babakocsira szúnyoghálót.

Egyébként mi anyukák is tudunk otthon készíteni gyermekbarát szúnyogűző permetet. Ennek mikéntjét, összetételét az Online Patikus nevű facebook csoportomban, egy receptben megmutatom és hamarosan videós anyag is kerül fel hozzá.

Fontos! Az egyes termékek rovarriasztó hatása eltérő. Ezt mindenképp vegyük figyelembe. Pontosan tartsuk be a riasztószerek használati utasítását! Ha lejár a készítményünk hatóideje, például 4 óra múlva, ne felejtsük el megismételni a kezelést!

Emlékszem 8. osztályos koromban, a vándortáborban, annyira komolyan vettem ezt az intelmét anyukámnak, hogy állandóan figyeltem az órát. Pár srác még a stopperes óráját is beállította, hogy nekem 5 óránként jelezzen. Én meg fújtam a citrom illatú permetet. El is nyertem a tábor végén a „Leg Szukusabb” címet.

Fokozott kockázat esetén többszörös védelem ajánlott: Rovarriasztó + hosszú ruha + karimás kalap vagy sapi.

Természetjárás, séta után mindig kérjünk meg valakit, hogy alaposan vizsgálja át bőrünket, nem bújt-e meg rajta valahol kullancs!

Főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni.

Ha felfedeztünk egyet (vagy többet) minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből.

Jó, ha tudunk róla, a fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot. Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

  • Nem célszerű olajat, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.
  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor üríti a kórokozót szervezetünkbe.
  • Legjobb, ha kullancskiszedő csipesszel vagy kullancskiszedő kanállal közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal.
  • A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. A fej nem baj, ha bent marad a bőrben, az nem okoz különösebb problémát. Mint bármely idegen test –  majd kilökődik, ez valójában nem is a feje, hanem csak az állkapcsa. 
  • Ezután fertőtlenítsük a kullancs helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul.

Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ezek a “kokárda foltok” már a Lyme-kór előhírnökei, melynek van gyógyszeres terápiája.

A másik betegség, amit a kullancs csípése által kaphatunk, az agyvelőgyulladás (enkefalitisz). A betegség első tünetei a vírusfertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül lépnek fel. Láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak és súlyos állapotok is kialakulhatnak. Ez ellen pedig létezik védőoltás.

Szúnyogcsípés kezelése

Nem csak a kullanccsal való találkozás után fontos a gyorsaság, a szúnyogcsípés megtörténte utáni gyors kezelés is, nagyban csökkenti a csípés utáni duzzanat és viszketés mértékét.

Milyen lehetőségeink vannak a kezelésre?

Használhatunk aloe vera, körömvirág tartalmú készítményt, zsálya, mentol, bazsalikom, cickafark, teafa, levendula olajat. Illetve ezeket tartalmazó krémeket. Népi gyógyászatból ismert az almaecetes, ecetes borogatás. Lehetőségünk van recept nélküli antihisztamin tartalmú krém és tabletta vásárlására is, ha a viszketés és duzzanat szűnni nem akaró.

Mi a teendő, ha darázs csípése teszi kellemetlenné a szabadban töltött pihenésünket?

Normális rovarcsípési reakciónak számít: a bőrpír, a csípés helyén jelentkező fájdalom, duzzanat.

Ilyenkor nincs más teendő, mint a fullánk gyors eltávolítása, illetve a csípés helyének megtisztítása, majd bőrnyugtató kenőccsel történő bekenése, esetleg a duzzanat borogatása. A duzzanat 1-2 napig is megmaradhat, ez még teljesen normális.

Azonban a csípés következtében kialakuló allergiás válaszreakció már nem csak a bőrfelszínt fogja érinteni, hanem az egész szervezetet. Enyhébb esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés, ödéma lép fel, súlyosabb esetben azonban más szervrendszereket is érint - keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer.

Előfordulhat az is, hogy a súlyos allergiás tünetek nem az első csípés alkalmával jelentkeznek, hanem a második csípés az, ami kiváltja a súlyos tünetegyüttest.

Fontos! Azonnali orvosi segítség szükséges, ha csípés után nehézlégzés, sípoló légzés észlelhető. Duzzad az arc, nyelv, fül, szem, illetve az ájulás, szédülés vagy a gyengeségérzés is súlyos allergiás reakcióra utalhat.

Békés kirándulást kívánok!

Dr. Illés Nóra
Gyógyszerész, egészségmentor, támogató, segítő, megértő szakember

Célom, hogy tudásommal, tapasztalatommal, tiszta szándékkal és belső iránytűmmel utat mutassak a felnőtteknek az egészségük megőrzéséhez. Gyerekeknek pedig egy egészséges felnőtt lét irányába. Ezért álmodtam meg számukra a Mindennapi finomságaink című, interaktív foglalkozásom.

További írásaim:  Harmónia Medicina oldalán - Online Patikus csoportban  -   ha van kedvetek csatlakozzatok!

- Kecskemétimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére