Jelenlegi hely

Újdonság a Múzeumok Éjszakáján: idén két kiemelt helyszínnel is készülnek

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye idén két kiemelt helyszínen is fantasztikus élményeket kínál a kultúra szerelmeseinek. A rendezvény kiemelt helyszíne, Székesfehérvár mellett „kis kiemelt” helyszínként Esztergom is lázasan készül a Múzeumok Éjszakájára, ahol csodálatos kiállításokkal és izgalmas kísérőprogramokkal várják a látogatókat június 22-én.

Esztergom is kiemelt helyszín lesz

Első fővárosunk impozáns történelmi városrészei és épületei mellett nagyszerű múzeumai és közgyűjteményei is őrzik hazánk múltjának emlékezetét. Kiemelt helyszínként valamennyien különleges programokkal készülnek az idei Múzeumok Éjszakájára. Ezért a rendezvény védnöke, Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas magyar színművész még a rendezvényt megelőzően megnézte, milyen meglepetéseket tartogat a város. Élményeiről kisfilm is készült:

Előadások, orgonakoncert, tárlatvezetések őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal

Az Esztergomi Bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket, ahol akár őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal is találkozhatunk. Interaktív nyomozós játékkal várnak mindenkit az esztergomi helyszínelők a Vármúzeumban, ahol a csodálatos kiállítás mellett a kisebbek kézműves foglalkozáson és interaktív mesefoglalkozáson is részt vehetnek. A Duna Múzeum önmagában is lenyűgöző kiállítása mellett tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készül. A kisebbeket gyermekprogramok, míg a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén.

A Keresztény Múzeumban megcsodálhatjuk utolsó apostoli királyunk trónszékét, de színházi előadást és dramatizált tárlatvezetést is láthatunk, a vállalkozókedvű kicsik és nagyok pedig királyi koronákat készíthetnek a kézműves foglalkozáson. Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tárlatvezetéssel, egyházzenei előadással és ex libris készítéssel, míg az MNL Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltára Megyei Retro kiállítással, tárlatvezetéssel és előadással várja az érdeklődőket.

A Balassa Bálint Múzeum restaurátoraival közösen invitál műhelytúrára, majd kezdetét veszi a helytörténeti mozi. A kisebbeket régész-homokozó és kézműves foglalkozás várja. A GEODA Interaktív Ásvány-és Őslénykiállítás tárlatvezetéssel, aranymosással, ékszerkészítéssel és ásványkutatással várja a látogatókat, de magyarországi meteoritok is megtekinthetőek, amelyek most kerülnek először egyben kiállításra. Az esztergomi Iohanneum idegenvezetéssel, interaktív kiállítással, kézműves foglalkozással és mesejáték előadással, a Babits Mihály Emlékház tárlatvezetéssel, irodalmi kvízzel és játékokkal készül a Múzeumok Éjszakájára.

Minitárlat, előadások és izgalmas, vetített fényfestészeti kiállítás is várja a látogatókat az Esztergomi Művészek Céhének szervezésében, a Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria tárlatvezetéssel, az Esztergomi Baptista Imaház pedig kiállításokkal és Jazzformers koncerttel is várja látogatóit ezen a különleges estén.

A páratlan kulturális és történelmi látnivalók miatt mindig érdemes ellátogatni Szent István szülő és koronázási városába, különösen igaz ez június 22-ére, a Múzeumok Éjszakájára.

Székesfehérvár csodái

Székesfehérváron mintegy húsz helyszínen várják a látogatókat. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum valamennyi kiállítóhelyén különleges tárlatokkal és programokkal készülnek a szervezők.

A Csók István Képtárban elismert művészek segítségével a kínai szellemi és kulturális örökség létrejöttét és a nyugati civilizációra gyakorolt hatását mutatják be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint a kalligráfia, vagy a kelmefestés. Az eseményen a teaszertartás, a klasszikus tánc, valamint a harcművészeti bemutatók mellett a látogatók megismerhetik a hagyományos kínai hangszereket is.

A Palotavárosi kiállítóhely néprajzi tárlatán tűzzománc workshop lesz, a Városi Képtárban pedig alkotó foglalkozáson kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében "élő" különleges lények. Ugyanitt az est folyamán koncertet ad a Makám Quartet. A tájékoztatás szerint lesznek programok a Fekete Sas Patikamúzeumban is, ahol gyógynövényszakértők tartanak előadásokat az ehető virágokról.

Csőre Gábor, az esemény nagykövete már fel is térképezte, mennyi izgalmat, csodát és élményt rejt az éjszaka, amikor minden életre kel:

Az esemény hivatalos oldala – a www.muzej.hua részletes programkínálattal június elején indul. Itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek lesznek majd az események, mindezeken túl a Muzéj Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban kedvcsináló kisfilmekkel, érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

Forrás: Múzeumok Éjszakája sajtóközlemény, MTI

- Kaposvárimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére