Jelenlegi hely

Új animációs sorozat: Toldi

Új, 12 részes animációs sorozat indult: Jankovics Marcell utolsó alkotása Toldi történetét dolgozza fel. Az egyes énekek részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg. Az alkotó egy olyan formanyelvet talált, ami fogyasztható a fiatalok számára, miközben eredeti szövegrészleteket használ.

Szeptember 19-én mutatták be a nagyszabású Toldi című sorozatot, amely Arany János klasszikus elbeszélő költeményét adaptálja animációs formában. A 12 részes sorozatot vasárnap esténként hat héten át láthatjuk a Duna Televízión 19 óra 40 perctől (alkalmanként 2-2 epizódot), ill. online is lehet nézni.

Több mint nyolcvanötezer rajz

Az Arany János Toldi-trilógiáját feldolgozó rajzfilm Jankovics Marcell utolsó rendezése, majdnem három év alatt készült el részben hagyományos, kézzel rajzolt technikával. A sorozat több mint nyolcvanötezer rajzból áll.

A Toldi című elbeszélő költemény feldolgozására 2017-ben, az Arany János-emlékévben született a pályázat, a megvalósítást a nagymúltú Kecskemétfilm stúdió nyerte el. A Toldi gyártásában 80 szakember vett részt, mások mellett animátorok, fázisrajzolók, háttérfestők, valamint a hangstáb tagjai.

Az alkotók szerint „egy festői, romantikus látványvilágú filmköltemény […] Aranysárgán perzselő nappalokkal, színtelen, szürke, esős vagy éppen ragyogó rózsaszín hajnalokkal, vérvörös alkonyokkal, holdfényes éjszakákkal, nagy, mozgalmas tablókkal és meghitt, kicsi rezdülésekkel.”

Az egyes énekek részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg. Kettős képivilága van a filmnek: egyrészt egy mai, korszerű stílusú irány, illetve egy meseszerűbb, kódexillusztrációkat idéző vonal, amely a szereplők gondolatvilágát vizualizálja.

A sorozat ugyanúgy épül fel, ahogy az elbeszélő költemény: 12 ének, vagyis 12 darab 10 perces epizód és egy kétperces előhang.

A rajzfilm a Toldit, mint művet igazán közel tudja hozni a mai fiatalokhoz, mivel egy olyan formanyelvet talált Jankovics Marcell, amely fogyasztható a fiatalok számára, miközben eredeti szövegrészleteket használ. Azért csak részleteket, mivel a teljes mű feldolgozása túl hosszúvá tette volna az egyes epizódokat, énekeket. A Toldi alkotói bíznak benne, hogy a sorozat befogadhatóbbá és érthetőbbé teszi Arany János klasszikus művét.

 A Kecskemétfilm a sorozatból egész estés moziváltozatot is készít, amelynek jelenleg folynak a munkálatai.

Itt lehet visszanézni a vasárnapi részeket

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére