Jelenlegi hely

Szeptember végétől Múzeumok Fesztiválja idén is!

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idén a zenét hívja segítségül az összhang kifejezésére. A 16 éves országos múzeumi rendezvénysorozathoz most is közel száz muzeális intézmény csatlakozik.

Múzeumi harmónia a mottója a szeptember végén kezdődő Múzeumok Őszi Fesztiváljának, mely utal arra, hogy a múzeumok is hozzájárulnak testi-lelki egyensúlyunk egységéhez, harmóniájához.

A múzeumok országszerte bekapcsolódnak a fesztivál programsorozatába, így bárhová is utazol, szinte mindenhol találhatsz majd olyan múzeumot, ahová érdemes lesz betérni.

Múzeumi harmónia

A Múzeumi harmónia megteremtéséhez a zene kiemelkedő szerepet kap idén, melynek apropóját több, 2021-re eső jubileumi évforduló is megerősíti: így például Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-jére eső Zene Világnapja is alkalmat ad a zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek.

Új témakörök a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A múzeumi programokat különböző kategóriákban találod. A korábbi évekből megtartott öt témakör mellé idén három új és egy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát találsz.

Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum, amelyen belül olyan programokat ajánlanak, amelyek a múzeumokat, mint a művészetek és a történelem templomait, rekreációs és testi-lelki gyógyító helyszínként mutatják be.

A másik új téma a Múzeumi kulisszatitkok, a korábbi Pincétől a padlásig elemeit is tartalmazza, de annál jóval tágabb, sokrétűbb bepillantást enged a múzeum életébe. A tematika kereteiben a kézzelfogható tárgyak, a látogatói szemek elöl rejtve lévő helyiségek, titkos zugok mellett, ezúttal a szakmai munkákba – például a régészetbe, a restaurálásba, de akár a kommunikációs munkába is betekintést nyerhetsz.

A harmadik pedig az elsősorban a pandémia alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című tematika.

Régi témakörök frissítve

A megújított 16+-os témakör ebben az évben, az A zene szárnyán kiegészítést kapja, így a fiatalabb korosztálynak lehetősége lesz kreatív módon a múzeum zenei vonatkozásainak a megismerésére is.

Ezek mellett idén is élvezheted az Utazó Múzeum programjait, amelyekkel a múzeum falain kívül, külső helyszíneken – óvodákban, iskolákban, szabadtéren, utcán vagy például bevásárlóközpontban – találkozhatsz.

Lesz Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! kibővített tartalommal, felnőtteknek szóló programlehetőségekkel.

Múzeum az Őszi szünetre is!

Nem marad el a Múzeumi szünetelő, mely az őszi szünetre nyújt kiváló elfoglaltságot diákoknak, családoknak, valamint lesz Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!, melynek keretén belül egy egészségmegőrző séta,  Nordic walking vagy  kerékpározás során, múzeumi szakemberek vezetésével fedezheted fel a tágabb környezetedben található történelmi és kulturális helyszíneket, építészeti emlékeket, vagy természeti különlegességeket, amelyek a település szempontjából sorsfordító eseményhez köthetők.

A Szakmai múzeumi programokat idén kimondottan a múzeumi,  kulturális és turisztikai szakemberek számára ajánlják.

A fesztivál honlapjára folyamatosan kerülnek fel a programok, ezért érdemes többször visszatérned az oldalra. Számtalan élményt nyújtó és szórakoztató program közül válogathatsz, így biztosan találsz olyat, ami érdekelni fog akár téged, akár a családodat.

A programokat az Őszi Fesztivál weboldalán itt találod.

ADL - Debrecenimami

Forrás: fesztivalok.info; Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére