Jelenlegi hely

Résztvevőket keres önkéntes felkészítésére az ÉKKŐ Egyesület

A felkészítés célja: fogyatékossággal élő gyermekkel, családtaggal élő családok számára nyújtunk ingyenes segítséget.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint 490 ezer a fogyatékossággal élő személyek száma, ez a családokat tekintve milliós nagyságrendű embertömeget jelent Magyarországon.
A fogyatékossággal élő családtagról való állandó gondoskodás a vele együtt élő(k) számára gyakran jelent a társadalom többi tagjától való elszigeteltséget, a súlyos kirekesztettség mellett sokszor megbélyegzettséget.
Magyarországon a családoknak ez a csoportja jelentősen perifériára szorul, a határainkon túli magyar közösségekben még nehezebb a helyzetük, vannak régiók, pl. Kárpátalja, ahol a létükről is alig vesznek tudomást.
A kapcsolati háló beszűkülése, komoly fizikai, lelki megterhelést jelent. Orvosi kutatások szerint a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők biológiai életkora gyorsabban nő a súlyos leterheltség, a tartós stressz miatt, gyorsabban öregszenek, és hamarabb halnak.

Ez a helyzet változtatásért kiált, és mi segíteni akarunk. Az ÉKKŐ Egyesület fontosnak tartja az önkéntességet, a családi szolidaritást, a segítségnyújtást. Ezért elhatároztuk, hogy önkéntes segítőket fogunk képezni, mert a családoknak segítőkre van szükségük.
Önkénteseket keresünk e különleges csoport segítésére. Felkészítjük őket a „jól segítés” technikáira. Megtanuljuk a segítő beszélgetés, az értő figyelem fontosságát. Igyekszünk a családoknak azt a hitét visszaadni, hogy van, aki figyel rájuk, meghallgatja őket, akinek ők számítanak.
Családsegítők jelentkezhetnek  ITT 

Soha ennyire nem volt fontos mindez, mint az elmúlt 1-2 év után, amikor ezek a családok a pandémia miatt még jobban elszigetelődtek, állapotuk szinten tartása is veszélybe került, és fokozott mentális támogatásra lehet szükségük, hogy érezzék: nincsenek magukra hagyva.
Ezért készítünk fel önkénteseket olyan családok segítésére, ahol fogyatékossággal élő családtag van. Az elméleti és gyakorlati felkészítés feltételeinek teljesítése után Egyesületünk segíti, koordinálja a családok és az önkéntes segítők egymásra találását.

Az elméleti felkészítés 20 órás, 5 alkalomból álló, ONLINE formában szervezett workshop, amelynek során megismerjük a jelentkezőket és olyan ismereteket adunk át, amelyek segítik a családokkal való kapcsolatuk kialakítását.
Különleges gyakorlati felkészítés és egyúttal kikapcsolódás a háromnapos szakmai tábor Terényben,  amit a Johannita Segítőszolgálat  Gyermektáborában tartunk.
5 érintett család meghívásával szeretnénk egyrészt 3 „gondtalan” napot biztosítani számukra, másrészt ez lesz a terepgyakorlat az önkéntes segítőknek. A segítők számára a tanulási, érzékenyítési folyamatnak elengedhetetlen része az érintettekkel való együttlét, a természetes kommunikáció, a személyes tapasztalatok megélése védett közegben.
Az önkéntes segítők sokat fognak tanulni a családoktól, a családokról és önmagukról a 3 nap során. Tudjuk, hogy nem könnyű feladatra vállalkoznak, ezért számukra esetmegbeszélést biztosítunk.
Hasonló korábbi programok szervezésekor megtapasztaltuk, micsoda lelki feltöltődést, fizikai kikapcsolódást jelent 3 ilyen nap azoknak a családoknak, akik évek óta nem tudtak sehová kimozdulni.

Másik tervünk egy „telefonos beszélgetőtárs - szolgálat” létrehozása azok számára, akik fogyatékossággal élő családtagot gondoznak. Egy megértő baráti beszélgetés sokat segít a nehézségek elviselésében. A telefonokat fogadó magyarországi és külhoni önkénteseket a segítő beszélgetésre Egyesületünk szakemberei 16 órás, 4 alkalomból álló online workshop formájában készítik fel.
Telefonos segítők jelentkezhetnek ITT

Az Ékkő Egyesület ingyenes segítségét ajánljuk a sorstárs egyesületek figyelmébe, valamint várjuk az érintett családok közvetlen jelentkezését is!
Önkéntesek jelentkezését örömmel fogadjuk az info@eltetokapcsolatok.hu email címen vagy telefonon a +3630 9058113 telefonon.
Családsegítők jelentkezése ITT   Telefonos segítők jelentkezése ITT

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére