Jelenlegi hely

Pár trükk, hogy elkerüljük nyaralásunkkal az utazási irodai csődöt

A Green Holiday leállása, mint az idei legfrissebb utazási irodai csőd, nyár közepén sok leendő utazóban bizonytalanságot keltett, hogy vajon a maguk által választott utazásszervező nem megy-e tönkre. Utánajártunk, hogy mikre érdemes figyelni utazási irodánál való foglalás esetén.

Ugyan a magyar jogszabályok szerint az utazási irodáknak utazásszervezői és -közvetítői tevékenységgel kapcsolatos külön jogszabályokba foglaltak a kötelezettségei, de az alapításkori adatok hamar megváltozhatnak.

Az első fontos benyomás: az utazási iroda megbízhatósága

Odaadná bárki a pénzét olyannak, akinek csak a telefonszámát tudja? Ugye nem! Laikusként is fontos, hogy az iroda minden adata – a telefonszámtól az adószámig – a weboldalán szembetűnően megtalálható legyen. A magyar jogszabályok szerint az utazási iroda jogszerű működés feltételei közé tartozik, hogy utcafronti helységgel rendelkezzen, meglegyen a megfelelő vagyoni biztosítéka és a tevékenységéhez szükséges engedély. Fontos, hogy tájékozódáskor, foglaláskor gyors és pontos válaszokat kapjon kérdéseire az irodától. Ha már az első alkalommal nem kommunikálnak megfelelően, hogyan oldanak meg majd egy, az utazás alatt felmerült problémát?

A leghatékonyabb, ha még foglalás előtt ellenőrzi, hogy az utazásközvetítő nincs-e csőd közeli állapotban vagy végrehajtás alatt. Erről a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Idegenforgalmi Osztály honlapjáról tájékozódhat. 

Figyelmeztető jel, ha túl olcsó a nyaralás…

Nincsen ingyen ebéd… mondja Strosnider, a nagy szélhámos Kondor Vilmos könyvében. Ezt a szabályt ugyan mindenki tudja, de mégis akadnak, akik reménykedve foglalnak le a többi iroda ajánlatához képest feltűnően olcsóbb üdülési ajánlatokat. A közelgő irodai csőd egyik legárulkodóbb jele, ha a túlvállalt iroda megpróbálja az útjait a leggyorsabban és így a legolcsóbban eladni. Így volt ez 15 éve az Eurotoursnál, vagy 7 éve az Aerovivánál, akár most a Green Travelnél és utódjánál a Green Holidaynél. Mindegyik esetben túlvállalták magukat a nyaralási csomag elemeinél, és nem tudták időben kifizetni a különböző szolgáltatásokat, pl. szállást, charter gépet, stb. Mentendő, amit lehet, az utakat szinte a bekerülési költség áráért vagy alatta próbálták meg nagy tömegben gyorsan értékesíteni. Ez az üzleti modell addig tart, míg van egy kis tartaléka a tour operátornak, azaz kb. a nyári szezon közepéig. Majd úgyis hazahozza valaki a kintrekedteket, ha elfogy a pénz!

Érdemes minden esetben a befizetés előtt meggyőződni arról, hogy ki az utazás tényleges szervezője, és milyen általános szerződési feltételek alapján nyújtják a szolgáltatást.

Ellenőrizhetőek még a cégadatok az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat ingyenes céginformációs szolgáltatásának honlapján

Nagyon árulkodóak lehetnek még a mérlegadatok, szintén az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálattól, az e-beszámoló portálon

Utazási szerződés… minek is?

Unalmas és sok az apró betű, de el kell olvasni az utazási szerződést az út lefoglalása előtt. A legtöbb iroda weboldalán a saját szerződésük megtalálható, jó előre fel tudunk készülni belőle. Sok iroda jutalék fejében értékesíti nagy utazásszervezők szolgáltatásait. Ilyen esetekben az iroda a szervező utazási szerződését használja, közvetítőként sokkal kisebb a felelőssége. Kérdezzük meg az ügyintézőtől nyugodtan, ki a szervezője a lefoglalni kívánt útnak.

FONTOS TUDNI: amennyiben a szerződés egyelemű szolgáltatásokra vonatkozik (pl. csak szállás), vagy 24 órát meg nem haladó – szállást nem tartalmazó – utazási csomagra (pl. repülőjegy és transzfer), abban az esetben hiába rendelkezik a szervezőiroda megfelelő engedéllyel és vagyoni biztosítékkal, a vagyoni biztosíték nem vonatkozik az érintett utazási szerződésre.

Egyelemű szolgáltatás vásárlása esetén nem védik az utasokat az utazási csomagra vonatkozó egyéb jogszabályi előírások sem, mint például a 60 napon túli kötbérmentes lemondás lehetősége, vagy az úti célnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által az "I. Utazásra nem javasolt térségek" kategóriába sorolása esetén a kötelező visszafizetés.

Mi is kényszerülhetünk útlemondásra…

Nem elég, hogy gond akadt az egészségünkkel, az is nagy érvágás tud lenni, ha ennek okán le kell mondanunk az utunkat.

Érdemes még az út lefoglalása előtt a szolgáltató útlemondási vagy sztornó biztosításának feltételeit átnézni.

A biztosítás díja biztosítónként eltérhet, de általában az önrésztől függően az út árának kb. 5 százaléka, azaz egy 150.000 forintos útnál 7500.- forint. Az utakat általában 60 nappal az indulás előtt lehet kötbérmentesen lemondani, utána a lemondási időtől függően kötbért számolnak fel az irodák: ez lehet akár a teljes összeg is 7 nappal az indulás előtt. Ha mérlegre tesszük: 7500.- ft vagy 150.000.- Ft…

Terhesen repülhetek-e?

Az egyik leggyakoribb kérdés, és esetleges lemondási ok a terhesség.

A repülőgépen uralkodó körülmények eltérnek a szokásostól: a repülésnek elméletileg több veszélye lehet, például a kozmikus sugárzás, rezgés, zaj, trombózis veszély, oxigénhiány.

Indulás előtt a várandós kismama mindig konzultáljon kezelőorvosával, készíttessen egy igazolást és tájékoztatást (mellékelve) a légitársaság részére, amelyben szerepeljen, hogy a vizsgálat idején (az utazás előtti napokban) van-e jel arra, hogy a repülés során valamilyen probléma alakulhat-e ki a terhességgel kapcsolatban.

A légitársaságok általában a 36. hétig (egyes légitársaságoknál csak a 34. hétig), ikerterhesség esetén 32. hétig javasolják a repülést, de a 18. héttől már csak a mellékelt orvosi igazolással engedik repülőgépre szállni a várandós nőket.

Az igazoláson a szülés várható időpontját, valamint a kismama egészségi állapotát kell feltüntetni, az anyanyelv mellett angol nyelven is.

- A.D.L. -

debrecen.imami.hu

Forrás: muisz.com; mkeh.gov.hu; zatik-nogyogyasz.hu; Kép: pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére