Jelenlegi hely

Nyolcadikosok pályaválasztás előtt egy új rendszerben

Az általános iskola végével elérkezik a továbbtanulás időszaka, egy új korszak, az érintett diákok nem is tudják szeptemberben, hogy milyen fontos döntéseket kell meghozniuk a tanév folyamán. Szülőknek, diákoknak egyaránt új a rendszer. Pályaválasztási kisokosunk 1. fejezete következik.

Döntésre készülve

Pedig ezen döntésekből születnek az első lépések a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás, a majdani önálló élet irányába. Több száz intézmény és több ezer induló tagozat között válaszhatnak, melyek között nem mindig könnyű eligazodni.

Nyílt napok alternatívan

Ebben nyújtottak eddig segítséget az iskolai nyílt napok, melyeknek intézményenként nagy hagyományai vannak. A járványhelyzet ezeket a lehetőségeket is felülírta, újabbakat hozva.

A szakmai képzőhelyek, középiskolák közül egyre többen intézményeikről készült kisfilmekben mutatkoznak be az információkat kereső diákoknak. Míg Facebook oldalaikon a leendő diákok akár  folyamatosan követhetik az iskolai élet eseményeit. A középfokú intézmények képviselői online, interaktív előadások tartásával, személyesen az iskolákba látogatva tartanak „nyílt” napot, ismertetik a diákok lehetőségeit.

Pályaválasztást támogató kérdőív

Új központi mérés jelent meg a diákok életében a 2020/21-es tanévtől a már jól ismert kompetenciamérés és fittségi teszt mellett.

Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megtalálható új segítségként az országos pályaorientációs vizsgálat, mely egy, a pályaválasztást támogató kérdőív. Ezentúl minden tanévben kötelezően ki kell töltetnie az általános iskolák végzős évfolyamain tanuló diákoknak.

A pályaorientációs vizsgálatot 2021. szeptember 20. és 2021. október 11. között kell megszervezni.

A 14 éves korosztály életkori sajátosságai alapján összeállított felmérés 80-nál több kérdésből áll. A továbbtanulást megalapozó személyes tanulói kompetenciák vizsgálata a köznevelési törvény értelmében mostantól jogszabályi kötelezettség. A felmérést lehetőség szerint az iskolában kell elvégezni, de az online kérdőív adott esetben otthonról is kitölthető.

Célja, hogy még a középiskolai felvételi előtt segítsenek a fiataloknak eligazodni a választható szakmák világában, illetve a diákok személyiségének és elképzeléseinek megfelelő iskola kiválasztásában.
A javasolt továbbtanulási irányok mellett az eszköz sok esetben a kapcsolódó pályainformációk fellelhetőségének elérhetőségét, helyét is megadja.

Szülőként fontos tudni, hogy kizárólag a kitöltést elvégző tanulók láthatják a saját válaszaikat és azok kiértékelését.

Ehhez a diákoknak szüksége lesz az országos kompetenciaméréshez is használt és az iskolájuktól kapott mérési azonosítóra.

 A letölthető dokumentumok és minden információ ITT találhatóak.

Pályaválasztás, önkeresés?

A legtöbb 14 év körüli diáknak ez lesz  az első olyan döntés az életében, ami valódi átgondolást kíván tőle, de a szülők, a család részéről is. Annak idején az ideális általános iskola kiválasztása is nehéz volt, nem csoda, ha sokkal nagyobb tehernek tűnhet a középfokú oktatási intézmény kiválasztása.

Ez az időszak az önkeresés izgalmas korszaka is. A tinédzserek folyamatosan határaikat feszegetik, válaszokat keresnek a „Ki vagyok én?”, „Hol a helyem a világban?” és egyéb hasonló kérdésekre.

Ebben a korban számtalan lehetőséget próbálhatnak ki, érdemes megragadni a lehetőségeket! Az otthoni tennivalókba való részvételtől a szakkörökön, táborokon át a nyári munkáig mind kiváló alkalom, hogy eldönthesse egy fiatal, merre indulna, vagy mi az, amit soha nem szeretne csinálni.

Gimnázium, szakközép vagy szakiskola?

A 2020/2021-es tanévtől átalakult a magyar szakképzési rendszer. Korábban tanulmányi eredménytől és érdeklődéstől függően hosszú évtizedekig az általános iskolát befejezve választhatott  a tanuló középiskolát, azaz gimnáziumot vagy szakközépiskolát, illetve szakiskolát.

Az átalakult rendszernek köszönhetően új iskolatípusok jelentek meg, a szakgimnáziumok és szakközépiskolák új néven működnek tovább. A tanulható alapszakmák száma jelentősen csökkent az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ), és tanfolyami formában nem, csak iskolarendszerben lehet majd őket tanulni.

Miből, hogyan lehet választani?

Alapszakmák füzetben

Tájékoztató füzetet készített a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárságának megbízásából, mely tartalmazza az összes alapszakmát és azok részletes leírását. A kiadvánnyal a pályaválasztás előtt állókat kívánják segíteni. A tájékoztató füzetet több mint 100 ezer példányban juttatták el a szakképzési centrumokhoz, a tankerületi központok által működtetett általános iskolákhoz, valamint megkapták a minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve az egyházak által fenntartott iskolák is.

A tájékoztató füzet INNEN letölthető.

Szakképzési centrumok

A különböző szakmai képzőintézeteket a szakképzési centrumok fogják össze, az országos szakmai centrumok ITT találhatóak.

Segítség a pályaorientációhoz

A pályaorientációval kapcsolatos kérdésekben általános iskolásoknak, közép és felsőoktatásban tanulóknak, szülőknek egyaránt segít  a Pályaorientációs portál. Az oldalon elméleti és gyakorlati segítség található az önéletrajz írástól az ösztöndíjakon át a felnőttkori oktatásig.

Melyiket hol, vagy Hol mit?

Térképes vagy intézményi, szakmák alapján is lehet válogatni a keresőkben az IKK oldalán.

Határidők egész évre

A 2021/2022-es tanév legfontosabb határidejű tennivalói, a középfokú beiskolázási időrendje ITT található.

Tájékoztató a szakgimnáziumban és a szakiskolában a szakmai, képesítő vizsgák időpontjáról ITT.

A középfokú felvételi eljárás információi ITT elérhetőek.

Az Arany János Tehetséggondozó Program ITT található.

2021. október 20. - A középfokú iskolák nyilvánosságra hozzák a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat.

2021. október 31. - Az általános iskolák is tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi menetéről.

2021. november 16. - Az Oktatási Hivatal eddig teszi közzé a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumi központi írásbeli felvételi vizsgát szervező gimnáziumok, továbbá a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények listáját.

2021. december 3. - A központi felvételi vizsgákra való jelentkezés határideje. Ezt közvetlenül abban az iskolában kell leadni, ahol a diákok meg szeretnék írni a tesztet.

2021. december 10. - Az Arany János Tehetséggondozó Programra történő pályázatok benyújtási határideje.

2022. január 21. - Az Arany János Tehetséggondozó Programba tartozó intézmények megszervezik a találkozást a programba jelentkezőkkel.

2022. január 22. - Az általános felvételi eljárás kezdete. Ezen a napon 10 órától írják a diákok a központi írásbeli felvételi vizsgát.

2022. január 27. - pótló központi írásbelik írása (14 órától).

2022. február 7. - A központi írásbeli felvételi vizsgát szerzevő intézmények értesítik az eredményekről a tanulókat.

2022. február 10.- Az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban részt vevő intézmények értesítik a pályázatok eredményéről a diákokat, a szülőket és az általános iskolákat.

2022. február 22-tól március 11-ig - Szóbeli meghallgatások az érintett középiskolákban.

2022. március 16. - A középfokú iskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét.

2022. március 21-22. - Ezen a két napon lehet a tanulói adatlapokat módosítani az általános iskolában.

2022. április 29. - A felvételt hirdető középiskolák elküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

2022. május 9-től augusztus 31-ig - A középiskolák igazgatói rendkívüli felvételi eljárást írhatnak ki.

2022. június 22-24. - Középiskolai beiratkozás.

ADL - Debrecenimami

Forrás: eletpalya.munka.hu; oktatas.hu; hrportal.hu; eduline.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére