Jelenlegi hely

Útlevél igénylése 14 év alatt

3525 Miskolc, Kis-Hunyad u. 9.
Nyitva tartás: Hétfő -péntek 8.00-20.00 ​

Ügyintézők, Telefon, Mellék
Lipták Judit, (+36) 46/512-061/5102
Polyák Erika , (+36) 46/512-061/5104

Új útlevél igénylésekor szükséges mindkét szülő személyes jelenléte*, érvényes személyazonosító igazolványa (vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetve szünetelését igazoló eredeti okirat).
·         eredeti születési anyakönyvi kivonat és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
·         régi útlevél, ha volt
·         normál kérelem (ügyintézés 20 nap) 2500 Ft,
* Alaphelyzetben a kérelem benyújtásakor mindkét szülőnek meg kell jelennie.
Akkor elegendő az egyik szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, ha a másik szülő (törvényes képviselő) az útlevél kiállításához történő hozzájárulását közjegyző, gyámhatóság, konzuli tisztviselő, útlevélhatóság, vagy körzetközponti jegyző előtt korábban már megadta, és ezt okirat igazolja. Ebben az esetben elegendő ezen okirat bemutatása.
Az eljárási illetéket csekken a helyben működő postán, vagy az ügyintézés során az ügyintézőnél bankkártyával is meg lehet fizetni.
Fontos tudnivalók:
Nagykorú magyar állampolgár útlevél igénylését kizárólag személyesen nyújthatja be, róla az okmányiroda fényképet készít, felveszi saját kezű aláírását valamint ujjnyomatát. Kiskorú vagy gondnokság alatt álló kérelmét a törvényes képviselő nyújtja be. A személyes megjelenés kötelezettsége alól a kérelmező nem mentesül, kivéve, ha kiskorú, és útlevelének a második biometrikus adatot nem kell tartalmaznia. Tekintettel arra, hogy 12. életév fölött az ujjnyomat felvétele kötelező, ezért a 12. életévét betöltött kiskorú személyes megjelenése is szükséges az úti okmány kérelemhez.
A cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett kérelmező képviselőjének rendelkeznie kell a törvényes képviselővé történt kijelölését igazoló jogerős gyámhatósági határozattal, személyazonosításra alkalmas okmánnyal, továbbá be kell mutatni a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezésről szóló jogerős bírósági határozatot.
Az úti okmány cseréjét kell kérni, ha az állampolgárnak az adatai megváltoztak, vagy az úti okmány személyazonosítására alkalmatlanná vált, betelt, megrongálódott. Megrongálódott érvényes úti okmány cseréje esetén, az új okmány kiadásának illetéke az alapilleték kétszerese.
2012. január 1-jei hatállyal módosításra került az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény, valamint a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról szóló 101/1998. (V.22.) Korm. rendelet, hatályba lépett továbbá a magánútlevél soron kívüli, sürgősségi, valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíj megfizetéséről szóló 69/2011. (XII. 30.) BM rendelet.
Fentiekkel lehetővé vált, hogy az ügyfelek az útlevelet gyorsabban kaphassák kézhez.
·         soron kívüli eljárás (ügyintézési idő: 7 nap) esetén a meghatározott illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni, melynek összege: 19.000.-Ft
·         sürgősségi eljárás (ügyintézési idő: 3 nap) esetén a meghatározott illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni, melynek összege: 29.000.-Ft
·         azonnali eljárásban az útlevélhatóság az útlevelet 24 órán belül kiállítja, a meghatározott illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni, melynek összege: 39.000.-Ft.
Az útlevél soron kívüli valamint sürgősségi eljárás esetében bármely okmányirodában benyújtható, az útlevél azonnali kiállítására irányuló kérelem azonban kizárólag csak a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.) nyújtható be.
A sürgősségi valamint az azonnali eljárásban igényelt útlevelek kizárólag a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.) vehetők át!
A pótdíjat az ügyintézőtől kapott csekken a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala számára, vagy az ügyintézés során bankkártyával is meg lehet fizetni.
Vonatkozó jogszabályok
·         1998. évi XII. törvény a külföldre utazásról
·         101/1998. (V.22.) Korm. rendelet a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról
·         Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény
·         A magánútlevél soron kívüli, sürgősségi, valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíj megfizetéséről szóló 69/2011. (XII. 30.) BM rendelet
 

Helyszín: 
3525 MiskolcKis-Hunyad u. 9.
Nyitva tartás: Hétfő -péntek 8.00-20.00 

Ügyintézők, Telefon, Mellék
Lipták Judit, (+36) 46/512-061/5102
Polyák Erika , (+36) 46/512-061/5104
 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére