Jelenlegi hely

Hogyan NE strandoljunk

A strandolás, fürdőzés a nyári hónapok legkedveltebb szabadidős tevékenységei. A vakáció idején kicsik és nagyok egyaránt szívesen múlatják az időt a vízparton.

A napokon át tartó hőség idején sokan mártóznak meg a medencékben vagy a szabad vizekben. Nem árt azonban észben tartani, hogy a fürdőzés veszélyes is lehet, a meggondolatlanság, figyelmetlenség komoly bajjal járhat!

Azt talán már az óvodások is tudják, hogy felhevült testtel, jóllakottan nem ajánlott hirtelen a vízbe szaladni, és a fejesugrásokat sem célszerű a partról indítani. Ismétlésképpen néhány általános szabály:

 • Fürdőzni csak olyan helyen szabad, amely nem esik tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősül. Fürdésnek számít az is, ha a vízbe felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vízibiciklivel megyünk be!

 • Ha valakit a tiltás ellenére a vízben találnak a rend őrei, az közlekedésrendészeti szabálysértést követ el, és 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Szinte minden kijelölt fürdőhelyen tilos kutyát a vízbe vinni. Az illetékes önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ kistérségi hivatalának feladata, hogy kijelölje a fürdőhelyeket, a rendőrség csak azt ellenőrzi, hogy betartják-e az előírásokat.

 • Veszélyforrást jelenthet, ha a fürdő vagy strand területén rágcsálók élnek. Az egerek és patkányok leptospira baktériumokat hordozhatnak. Ha egy meleg vizes medencét nem fertőtlenítenek megfelelően, a leptospirák megfertőzhetik az embert a bőrön át vagy (a vízzel lenyelve) a bélen át; májgyulladást és sárgaságot, esetleg agyhártyagyulladást okozva. Ha nem túl bizalomgerjesztő a kiszemelt fürdőhely, netán surranó kis árnyakat látunk, jobb, ha odébb állunk!

 • A parton, a medencék körül célszerű strandpapucsot, gyerekeknek esetleg könnyű szandált viselni, nemcsak a fertőzések, hanem a kagylók, az üvegszilánkok, az éles kavicsok, a forró homok és a cigarettacsikkek miatt is.

 • Nagyon fontos fürdőzés előtt és után is a zuhany és a lábmosó használata, amely megakadályozza, hogy kosz, naptej kerüljön a vízbe, és fertőtleníti is a lábat. A nap végeztével, az utolsó fürdőzés után szappannal történő mosakodás és alapos hajmosás ajánlott. Leginkább azok teszik ki magukat a fertőzéseknek, akik hosszú időn át meleg vízben fürdőznek, majd nem vagy csak tiszta vízzel mosakodnak meg. Nem kell azonban megijedni: a megfelelő higiénés állapotú fürdőhelyeken a strandolás utáni alapos tisztálkodással minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata!

 • Semmilyen sérüléssel nem szabad vízbe menni. Nemcsak a nagyobb sebekkel, hanem a kisebbekkel sem: például ha valaki elvágta az ujját vagy lehorzsolta a térdét. A medence partja, a strand kövezete és a zuhanyzó hemzseg a kórokozóktól. A kórokozók igyekeznek megtapadni a bőrön, a szőrzeten és a nyálkahártyákon. Könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, amely a felázott sebbe vagy a sérülésre jutva fertőzést okoz. Ha olyan ember megy meleg vizes medencébe, akinek valamilyen nemi szervi fertőzése van, az megfertőzhet másokat is, a nemi betegségeket okozó baktériumok ugyanis könnyedén elszaporodhatnak.

 • Használjuk a mellékhelyiségeket, a kicsikre adjunk speciális úszópelenkát, és szükség esetén cseréljük ki azt! A meleg vizes medencékben a széklettel szóródó baktériumok és vírusok jó ideig életben maradnak, a lenyelt vízzel hasmenést okozhatnak. A homok a kisgyermekek nemi szerveiben gyulladást okozhat, ezért fontos, hogy a pelenkát már nem viselő kisgyermekekre is adjunk fürdőnadrágot, bugyit! Ha kijöttünk a vízből, a nedves ruhadarabokat cseréljük szárazra, mert a páradús közeg kedvez a kórokozóknak.

 • Strandolás után hazatérve az alapos tisztálkodás után érdemes átvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs, és ha van, akkor azt mielőbb el kell távolítani. Érdekes, hogy aki árnyékot keresve tölgyfa alá fekszik, sokkal nagyobb eséllyel kap kullancsot, mint más fa alatt. Fontos a hajjal, szőrrel borított testrészek, hajlatok alapos átvizsgálása is. A kis élősködők megtelepedhetnek a törölközőkön, plédeken is, ezért érdemes azokat még a szabadban alaposan kirázni, lehetőség szerint kimosni.
   

A fenti tanácsokat már szinte mindenki kívülről fújja, az azonban már nem annyira köztudott, hogy mi a baj a sokak által kedvelt bányatavakkal. Ugyan nem kell belépőt venni, és általában a környezet is nagyon idilli, a bányatavak mégis sok veszélyt rejtegetnek a fürdőzők számára. Lássuk!

 • A fürdésre kijelölt tavak vízminőségét a nyári szezonban kéthetente ellenőrzik, a strandokon ivóvízellátás és mellékhelyiség áll a látogatók rendelkezésére. Ahol azonban nincsen kijelölt fürdőhely, ott nincsen ellenőrzés, öltöző és szemétszállítás sem, ezért egy esetleges fertőzés veszélye is jóval nagyobb.

 • A vízben és környékén gyakran rengeteg a hulladék, előfordulhatnak gépek roncsai vagy autóalkatrészek, melyek a víz alatt, láthatatlanul elhelyezkedve rendkívül balesetveszélyesek.

 • A bányatavak legfőbb veszélye, hogy hirtelen mélyülnek, emiatt az átlagosnál hidegebbek. Itt különösen fontos figyelni arra, hogy a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.

 • Hat éven aluli, és 14 éven aluli úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a bányatavak fürdésre kijelölt részén és arra alkalmas helyein. Az ilyen strandokon a legtöbb esetben nincsen úszómester vagy vízimentő, ezért a vízbe csak az menjen, aki megfelelő vízbiztonsággal rendelkezik!

 • Fontos tudni, hogy a tiltás ellenére a bányatavakon gyakran fordulnak elő jet-skizők. Ha felénk tart a jármű, nem ajánlott lemerülni, mert a jet-skiről nehezen észrevehető, ha valaki a víz alatt tartózkodik!

 

MTI fotó: Varga György

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére