Jelenlegi hely

Egyszerű és pénztárcabarát karácsonyi receptek

Az ünnepi időszak sokak számára okozhat fejtörést, de azoknak sem kell aggódniuk, akik csak az utolsó pillanatban tudnak a készülődéssel foglalkozni, mégis szeretnének házi finomságokat készíteni. A bonyolult, órákat igénylő recepteket is könnyen hatékonnyá tehetjük néhány apró trükkel, és még a pénztárcánkat is megkíméljük velük. Elő a keverőtálakkal és a habverővel, hogy közösen élvezzük az egyszerű, mégis szívet melengető ünnepi ételeket a Rama karácsonyi tippjeivel és legfinomabb süteményreceptjeivel.

Gesztenyés bejgli – régi klasszikus egy kicsit másképp

Hozzávalók:

Tészta: 20 dkg Rama sütőmargarin, 10 dkg cukor, 1 kocka (50 g) élesztő, 1 dl tej, 60 dkg liszt, 2 db tojás, 1 tojás a kenéshez

Töltelék: 1 kocka gesztenyemassza, 6 dkg cukor, 6 dkg mazsola, 1 dl főzőtejszín, 1 dl rum, 1 késhegynyi vanília, 0,5 mokkáskanál fahéj.

Elkészítés: 1 dl tejben elkeverjük az 1 evőkanál cukrot, kézmelegre langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Figyeljünk, hogy az élesztőt ne érje huzat. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű Rama sütőmargarint (ha a margarin kemény, vagy néhány percre fagyasztóba tesszük, könnyebb lereszelni, majd hagyjuk szobahőmérsékletűvé válni), kicsit eldolgozzuk, majd jöhet a többi hozzávaló. Ha megvagyunk, letakarva 1,5-2 órán keresztül kelesztjük. Egy tálban beáztatjuk rumba a mazsolát, közben felmelegítjük a tejszínt. Egy tálba tesszük a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát, a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd a tejszínt. A mazsolát lecsepegtetjük, és a töltelékhez adjuk. Kóstolás után ízesítsük tetszésünk szerint. Ha megkelt a tészta, körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a lágy töltelékkel, de a tészta széleit hegy ujjnyi szélességben kihagyjuk. Feltekerés után a tetejét megkenjük tojással, és hagyjuk fél órát állni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, ismét megkenjük tojással, még egyszer fél órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Körülbelül fél óra alatt készre sül.

Mézeskalács muffin – ismerős ízek új köntösben

Hozzávalók:

Tészta: 115 g sütőporos liszt, 115 g Rama sütőmargarin, 115 g cukor, 2 db közepes tojás, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 50 g darált gyömbérkeksz

Díszítés: 125 g porcukor, 40 g Rama sütőmargarin, 50 g gyömbérkeksz.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált gyömbérkeksz kivételével minden tésztaösszetevőt egy keverőtálba teszünk, majd fakanállal vagy robotgéppel 3-4 percig finomra keverjük. Hozzáadjuk a darált gyömbérkekszet, és óvatosan átkeverjük. Édesítéshez és a tészta gazdagításához használhatunk megmaradt, összepépesített érett banánt, az ízeket pedig reszelt citrom- vagy narancshéjjal, illetve néhány csepp lével is feldobhatjuk. A keveréket eloszlatjuk 12 papír- vagy szilikonformában (kb. 2 evőkanál/forma), ezeket pedig egy muffinsütőformába helyezzük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nem szeretnénk a sütővel bajlódni, a hőálló szilikonformákba adagolt tésztát airfryer is készre süthetjük. Közben egy tálban a porcukrot és a Rama sütőmargarint krémesre keverjük. Hozzáadjuk a 25 g gyömbérkekszet, és finoman átkeverjük. A keveréket kézi habnyomóba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk.

Fahéjas répatorta – a szívet melengető finomság

Hozzávalók:

Tészta: 1 csipet tengeri só, 5 db tojás, 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg dió durvára vágva, 40 dkg sárgarépa, 35 dkg kristálycukor, 1 csipet őrölt fahéj, 25 dkg Rama sütőmargarin

Krém: 20 dkg natúr krémsajt, 1 db citrom vagy lime, 1 db vaníliarúd, 2 ek. porcukor.

Elkészítés: Durvára daraboljuk a diót, majd megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát. Egy csipet sóval, a tojások sárgájával és a cukorral habosra kavarjuk a Rama sütőmargarint. Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a reszelt sárgarépát, a darabolt diót, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha van megmaradt sütőtök, esetleg édesburgonya a hűtőben, akkor akár sütve, akár nyersen, reszelve, bátran a keverékhez adhatjuk, ahogy a megmaradt aszalt gyümölcsöket is. A tésztát Ramaval kikent tortaformába tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formából, és ízlés szerint díszítjük. Megkenhetjük a tetejét vaníliás, porcukros natúr krémsajttal (egy-két evőkanál citromlé és egy kis reszelt citromhéj csodákat tesz a krémmel), de tálalhatjuk házi baracklekvárral, vagy megszórhatjuk porcukorral is.

Rögtön puha mézeskalács – az elmaradhatatlan édesség

Hozzávalók:

Tészta: 1kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 3 teáskanál szódabikarbóna, 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak), 30 dkg Rama sütőmargarin, 250 ml méz, 3 db tojás

Máz: 2 db tojásfehérje, 30 dkg porcukor.

Elkészítés: Először a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhet a tojás, a méz és a fűszerekkel együtt enyhén megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük (nem szorosan, mert sülés közben összenőnek), majd megsütjük, majd 180 fokon, 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.

Forrás: NOGUCHI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére