Jelenlegi hely

A köhögés a légutak kéményseprője

Ha a régi cukorkareklám mintájára fogalmazzuk meg, mi a köhögés szerepe a szervezetben, egyszerűen ennyi: a köhögés a légutak kéményseprője, annak megtisztítására szolgáló, fontos védekező reflex.

A köhögés az idegen anyagot kb.1000 km/óra sebességgel űzi ki a hörgőkből.
Önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár sokszor nagyon kellemetlen, mégis hasznos jelenség is lehet. Sokféle formában mutatkozhat.
A köhögésnek, mint tünetnek a csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, de van, amikor nem hasznos ez az “elfojtás”, hiszen ezzel a felszaporodott légútiváladék távozását is megnehezítjük.

“Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést” – magyarázza dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata orvos. “Mostanában sokan köhécselnek napokig, szárazon, fájdalmasan. Fontos, hogy ha nem javul az állapot, lássa orvos a beteget, mert a köhögésnek sokféle oka lehet. Intő jel az is, ha valaki fullad, vért köp, vagy indokolatlanul rossz a közérzete”.

Milyen homeopátiás szer segíthet száraz köhögés esetén?

ACONITUM NAPELLUS​ segíthet egy hideg napon, átfázás után hirtelen jelentkező köhögésen. Az inger állandó és fájdalmas. Jellemző, hogy meleg szobába érve kezdődik vagy erősödik a köhögés.

BELLADONNA​ a megfelelő szer, ha a torokban csiklandozó érzés provokálja az intenzív köhögési ingert és fejfájás, magas láz kisérheti. A Belladonnát igénylő beteg legtöbbször kipirul, izgatott, savanyú innivalót kíván.

A lefelé húzódó fájdalmas, száraz köhögés, szájszárazsággal, javulhat a BRYONIA​-ától. Jellemző, hogy a beteg a mellkasára szorított kézzel köhög, és pihenésre, egyedüllétre vágyik és feltűnően sok folyadékot fogyaszt.

Különös tünet, ha egy rekedt, köhögő beteg tea helyett hideg vizet kíván, gondoljunk ilyenkor a PHOSPHORUS​-ra, különösen ha nevetésre rosszabbodik a köhögés.

Hideg vízre javul a COCCUS CACTI​ –t igénylő köhögése. Ez a gyógyszer erős rohamoknál ajánlott, ahol a gége viszket és piros az arc.

Csengő köhögésnél a rézből készült CUPRUM METALLICUM​, ugatónál a SPONGIA ​a mélyről jövő, fémesnél a CAUSTICUM​ segíthet. A Causticumnál sokszor jellemző még az is, hogy köhögésnél elcseppen a páciens vizelete is.

Ha nincs ötletünk, az alábbi hármasfogatot száraz köhögésnél bármikor kipróbálhatjuk:

DROSERA​ (itt az öklendezés gyakori kísérőtünet)
SPONGIA ​ (hirtelen jelentkező, nehézlégzéssel járó köhögés)
CUPRUM METALLICUM​ (itt egy kis folyadék fogyasztása enyhíti a köhögést)

Mind a három gyógyszer gyakran használatos, a köznyelven kruppos köhögésnek nevezett állapotban.
Tegyünk 5-5 golyócskát 2 dl vízbe, és kortyolgassuk óránként. 
Javasolt potencia: 15 CH

Hurutos köhögés esetén

Ha hurutos a köhögés, a homeopátiás gyógyszerek mellett ne feledkezzünk el a természetes módszerekről sem. Fontos a gyakori ivás, hiszen ez oldja a váladékot. Segíthet a gyógyteák közül a bodza, amelyik nem zavarja a homeopátiás szerek hatását sem. A Salvus vizes inhalálás is nagyon jó nyákoldó. A tejtermékek és a keményítő fokozzák a váladék mennyiségét. A keleti ízek rajongói kipróbálhatják a mézes gyömbérteát is. Egy centis gyömbért reszeljünk le és főzzük fél liter vízben 20 percig. Fogyasszuk mézzel. Jó hatású mellkasi pangás esetén.

Nedves köhögésre az IPECACUANHA​ az egyik gyakori szer, főleg kicsiknél. A felköhögött váladék gyakran hányást, öklendezést okoz, és furcsa ellentmondás, hogy a hányás ellenére is tiszta a nyelv, nem bevont. A hörgőket kiválóan tisztítja.

ANTIMONIUM TARTARICUM​ tüneteknél nagy mennyiségű, szörcsögő, nehezen felszakadó, sűrű váladék van a légutakban. A lélegzetvétel is hangos a nyáktól. Fekvő helyzetben rosszabbodik az állapot és a beteg nagyon aluszékony.

Van olyan is, hogy nappal hurutos, éjjel száraz, ingerlő a köhögés. Két szerre ez különösen jellemző. Az egyik a PULSATILLA PRATENSIS​, itt kulcstünet, hogy szabad levegőn csökken a köhögés, és extrém módon nem akar inni a beteg.

A MERCURIUS SOLUBILIS​ állapotot nyálcsorgás, és egy fura nyelvtünet jellemzi. A petyhüdt nyelven látszik a fog lenyomata. Ilyenkor tényleg betegnek érezzük magunkat, rossz ízű a száj, kellemetlen a lehelet.

A köhögés a leggyakoribb gyermekkori panasz, amivel a szülők orvoshoz fordulnak. Bár számos gyógyszer, gyógytea hivatott segíteni, de évtizedes tapasztalatom szerint egyik sem tud olyan gyors, mellékhatás nélküli és hathatósan segíteni, mint a jól megválasztott homeopátiás szer. – Mondja Sebő Zsuzsanna gyermekorvos.

Forrás: homeopatia.info.hu

Hallgasd meg a doktornő köhögés témában ingyenes online előadását október 17-én, ahol akár kérdezhetsz is a doktornőtől

 

Szponzorált tartalom:

 

 
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére