Amikor már hűvösebbre fordul az időjárás, korán sötétedik, és sok időt töltünk a lakásban, akkor jön el a piték, kelt tészták és kevert sütemények ideje. Sokféleképpen variálhatóak, gyorsan elkészülnek, a sütő pedig kellemes meleget biztosít, az illatokról nem is beszélve! Ez az almakenyér fedőnevű édesség azért nagy kedvenc nálunk, mert gyorsan elkészíthető, és még a legfinnyásabb családtagok sem találnak benne kivetnivalót.
Ez a mennyiség 2 dl-es börgével mérve 4 fő részére bőven elegendő, ha nem vagytok édesszájúak, nyugodtan meg is felezheted. Csomagolhatsz belőle másnap a tízórai mellé az iskolás gyermekednek, mert nem morzsálódik, kézzel is el tudja fogyasztani és semmi baja nem lesz szobahőmérsékleten. Akkor tehát a recept:
Almakenyér
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt (375 g)
- 1 és negyed bögre cukor (250 g)
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél tk. só
- 2 tk. őrölt fahéj
- fél tk. őrölt gyömbér
- negyed tk. őrölt szerecsendió
- háromnegyed bögre étolaj
- 1 és fél börge natúr joghurt (360 g)
- 3 közepes méretű alma
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk-lisztezzünk ki egy nagy, vagy két kisebb őzgerincformát.
- Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet és a cukrot. Adjuk hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot, a sót és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze.
- Egy másik tálban addig keverjük a joghurtot és az olajat, míg egyneművé válik.
- Az almákat szabadítsuk meg a héjuktól és a magházuktól, majd vágjuk egészen apró, fél cm x fél cm-es kockákra, vagy le is reszelhetjük az időhatékonyság jegyében. (Még hatékonyabb, ha első lépésként nekiállítjuk gyermekeinket almát reszelni, így mire ők végeznek, mi is készen leszünk a többivel ;) )
- A lisztes keverékhez adjuk az olajos joghurtot és az almát, majd keverjük el a masszát. Nem szükséges gépet használni, fakanállal is egy perc az egész! Nem szabad folyósnak lennie, ha reszelt almát használunk, figyelni kell, hogy a levéből mennyi kerül a sütibe.
- Öntsük a masszát a formákba, és süssük kb. 20-25 percig. Ekkor takarjuk le alufóliával, és süssük még 20 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük, mikor készül el.
Jó étvágyat!
Szerző: Nagyné Szűcs Szabina
Recept és kép forrása: www.marshasbakingaddiction.com
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges