Jelenlegi hely

Marci giliszta és a komposzt – Nívódíjat kapott a múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitó eseményén, hétfőn a Magyar Természettudományi Múzeumban adták át az idei Múzeumpedagógiai Nívódíjakat.

|A miskolci Herman Ottó Múzeum is a díjazottak között volt.

 

muzeumped_hom_141015_2.jpg

Az Éltető talaj címet viselő kiállításhoz – mely a Pannon-tenger Múzeumban a múlt év októberétől idén februárig volt látogatható – készült foglalkozás-sorozat óvodásoknak, alsó és felső tagozatos tanulóknak, s középiskolásoknak is korcsoportok szerint dolgozta fel a témát, s hívta fel annak fontosságára a figyelmet.

A kiállítás a Talaj Éve 2015 eseménysorozat apropóján született meg azért, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a talajoknak az élet szempontjából betöltött fontos szerepére, valamint arra, hogy Magyarország a talajokkal való ellátottság és azok kutatása szempontjából egyaránt „nagyhatalomnak” számít.  A kiállítás megrendezése egy példaértékű együttműködés során valósult meg: a múzeum partnerei a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, Földrajz-Geoinformatikai Intézete és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány voltak. A tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programot Melnik Marianna, Berentés Ágnes és Éliás István dolgozták ki. A most díjazott foglalkozások legkisebbeknek szóló része a Marci giliszta és a komposzt címet viselte, s az apróságok legnagyobb örömére mesébe foglalva mutatta be a lábunk alatt rejtőző világot.

A miskolci múzeum díjazott programját kidolgozó szakemberek a díj kapcsán elmondták: vidéki múzeum múzeumpedagógusaként jó érzés számukra az, ha más, nagyobb múzeumok tevékenysége mellett is kitűnik a munkájuk, és nemcsak a látogatók száma igazolja, hanem a szakma is elismeri tevékenységünket. Külön öröm, hogy ezt az elismerést egy olyan programért kapták, melynek tudásanyaga hiányzik az oktatási rendszer tematikájából, és örülnek annak is, hogy a témát játékos és interaktív formában pótolhatták, adhatták át a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Herman Ottó Múzeum múzeumpedagógiai műhelye már több ízben is részesült a mostanihoz hasonló elismerésben. 2008-ban az akkor még a Miskolci Galéria égisze alatt létrehozott Miskolci Múzeumpedagógiai Műhely (MIMUMU) képző- és zeneművészeti alapokon nyugvó, Kondor Béla életművét feldolgozó foglalkozását ismerték el ily módon, majd 2014-ben a szintén a galériában működő Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum kapott díjat, mellyel addigi munkáját jutalmazták. A múlt évi megnyitón is hallatta hangját a miskolci múzeum, hiszen itt mutatták be munkatársai azt a hátrányos helyzetű gyermekek bevonását célzó programot, amelynek továbbgondolására pár nappal ezelőtt kötött együttműködési megállapodást az EMMI és a múzeum, s amelynek keretén belül állami gondozásban élő gyermekek múzeumi oktatási-nevelési lehetőségeinek alapjai teremtődhetnek majd meg.

minap.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére