Jelenlegi hely

Sokba kerülhet, ha nem figyelünk a fogyasztásmérőnkre!

A mérőórák rendszeres ellenőrzésére szólítja fel a lakosságot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Bővebben: megnyitás után

 

Sokan nem tudják ugyanis, hogy a villany-és gázórák ellenőrzése, cseréje mindenkinek a saját felelőssége, még a társasházakban is.

fogyasztasmerok_160824_vcs_05.jpg

A lakossági panaszok többsége amiatt érkezik, mert a szolgáltató szabálytalan vételezést állapít meg, például a mérőóra sérülése miatt. A büntetés pedig mindig a fogyasztót terheli. Hogy ilyenkor mi a teendő, ebben segít az Óvja mérőóráját! című fogyasztóvédelmi kiadvány, amelyet szerdán sajtótájékoztatón mutattak be Miskolcon, a kormányhivatalban. Mint elhangzott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal együttműködnek, hogy minél szélesebb fogyasztói körhöz eljuttassák a kiadványban szereplő információkat. Ebben a szakemberek nem csupán a szabálytalan vételezésről tájékoztatnak, hanem azt is szemléltetik, hogyan óvhatjuk meg a fogyasztásmérőnket.

fogyasztasmerok_160824_vcs_10.jpg

Ha a szolgáltató a fogyasztót megvádolja azzal, hogy illegális mérőmanipulációt végzett, akkor a Magyar Energetikai és Közműszolgáltató Hivatalhoz fordulhat jogorvoslatért. A kiadvány arról is tájékoztatást ad, hogyan, milyen formában, feltételekkel tudjuk ezt megtenni – mondta el Rajkai Péter, a MEKH ügyfélkapcsolati vezetője.

Szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy a fogyasztó végig jelen legyen a mérőóra ellenőrzésénél. Ha pedig valami kifogásol, azt azonnal foglalják jegyzőkönyvbe. Arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy mindenki felelős a saját a mérőórájáért, akkor is, ha társasházban lakik. Az órát manipulálni pedig semmiképpen sem érdemes.

fogyasztasmerok_160824_vcs_07.jpg

Fotó: Végh Csaba

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta, ne engedjünk be a lakásunkba olyan úgymond „szakembereket”, akik egy kis házi „rezsicsökkentést” ajánlanak, a mérőóra manipulálásával. - Ne tegyék, az ellenőrök észre fogják venni – hangsúlyozta Scherer Zsolt.  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kéri a lakosságot, hogy se a plombákat, se a mérőórákat ne fessék le, ne használják virágtartónak vagy más célokra. Mindkettő a mérőóra sérülését okozhatja, ami súlyos, 100 ezer forinttól akár 10 milliós nagyságrendig terjedő büntetéssel járhat.

minap.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére