Jelenlegi hely

Borsodban halnak a legkorábban a férfiak

Elgondolkodtató megállapításokat tartalmaz a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása, amely a születéskor várható élettartamot vizsgálja. Az adatok szerint Borsodban a férfiak várható élettartama átlagosan 69,7 év – országosan ez a legalacsonyabb adat.

Bővebben: megnyitás után

 

|Jövedelmi helyzet, életmód, egészséges táplálkozás, stressz, egészségügyi rendszer, lakóhelyi környezet – csak néhány, a születéskor várható élettartamot befolyásoló tényező. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2014-re vonatkozó adatai azt mutatják, hogy jelentős eltérések tapasztalhatók a születéskor várható élettartamot illetően. Az ugye közismert, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak – nos, a nemek közötti különbség Magyarországon is viszonylag magas.

 

Nézzük ezek után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozó adatokat (az országos adatbázist felhasználva készítette el a térképeket a Guruló Hordó blog.

A nők várható élettartama Budapesten a legmagasabb, 80 év – ez Szlovákia országos átlagának felel meg. Ehhez képest Békésben és Borsodban átlagosan a nők 2,5 évvel korábban halnak meg – ez a 77,6 év már Azerbajdzsán szintje.

 

A férfiak várható élettartama szintén Budapesten a legmagasabb, 74,1 év. A legalacsonyabb ugyancsak Borsodban, ahol csak 69,7 év a várható élettartam, ami a poszt-szovjet Grúzia szintje.

A nők Borsodban és Szabolcsban majdnem 8 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Ehhez képest Budapesten csak 5,9 évvel. Nemzetközi összehasonlításban amúgy az országos 6,9 évnyi különbséggel egy kicsit vagyunk az EU-s átlag felett (5,5).

Különösen a férfiak térképén lehet jól látni, hogy az észak-nyugati régióban átlag feletti a várható élettartam. Ez nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a gazdasági teljesítmény és így a jövedelmek is itt magasabbak. Komárom-Esztergom megye alacsony értékei így meglepőek – állapítja meg a blog.

 

Nem megnyugtató, de tény, hogy a 25 évvel ezelőtthöz képest a magyar nők 5, míg a férfiak 7 évvel élnek tovább. Egyébként a hölgyek Spanyolországban és Franciaországban élnek a legtovább, 86 évig, míg a férfiak Svájcban és Izlandon (81 év).

minap.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére