Jelenlegi hely

A terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség, más néven terhességi diabétesz a várandósság alatt kialakuló betegség, amely általában nem okoz érzékelhető panaszokat. A terhességi cukorbetegség oka, hogy a terhesség alatti hormonális változások csökkentik a szervezetben termelődő inzulin hatását, amely úgy hat, mintha kevés lenne az inzulin termelése. A hasnyálmirigy ezért intenzívebb inzulintermelésbe kezd, növekszik a vércukorszint, és kialakul a terhességi cukorbetegség.

Szülés után legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya. Terhességi cukorbetegség a kismamák körülbelül három százalékában fordul elő.
 

A terhességi cukorbetegség felismerése
 
A terhességi cukorbetegség diagnosztizálásához terheléses cukorvizsgálatra van szükség. Ilyenkor megmérik az éhgyomori cukorértéket, majd meg kell inni egy pohár vizet, amelyben előtte 75g cukrot feloldottak. Ezután két órával ismét megmérik a vércukorszintet. Ha a két órás cukorérték 7.8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn. Ha kicsivel alatta van az érték, akkor érdemes pár hét múlva újra elvégezni a vizsgálatot.
 
Ha a cukorbetegséget a terhesség huszonnegyedik hete előtt diagnosztizálják, akkor valószínű, hogy a vércukorszint már a terhesség előtt is magasabb volt a normál értéknél. Ilyenkor feltételezhető, hogy a cukorbetegség nem a terhesség következtében alakult ki, és a szülés után is magas marad. Ez már nem terhességi diabétesz: normál testsúlyú nőknél ebben az esetben 1-es típusú, túlsúlyosoknál pedig 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Mivel a terhesség alatt fennálló szénhidrát-anyagcserezavar veszélyezteti a magzat növekedését és fejlődését, fontos, hogy mindkét állapotot megfelelően kezeljék. Ha nincs kezelve szülészeti szövődmények, az újszülöttnél pedig alkalmazkodási zavarok jelenhetnek meg.
 

 
A terhességi cukorbetegség kezelése
 
Amennyiben a terhességi cukorbetegség nem túl súlyos, elegendő a diétával való kezelés. A kismamáknak megfelelően összeállított diétával kell a normál tartományon belül tartani a vércukorszintet. A diéta összeállításánál mindenképp szakorvos segítségét érdemes kérni, de azért vannak alapvető dolgok, amiket jó betartani:
 
  • figyeljünk az ételek szénhidráttartalmára
  • kerülni kell a cukros ételek, italok, a méz valamint a fehér lisztből készült ételek fogyasztását, helyette teljes kiőrlésű gabonát, a cukor helyett pedig fruktózt vagy szorbitot érdemes fogyasztani (a fruktóz és szorbit lassan emelik a vércukorszintet, de be kell számolni a napi fogyasztható mennyiségbe)
  • sok zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, valamint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását kell előtérbe helyezni; ilyenek pl: szójabab, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, zöldpaprika, paradicsom, kisebb mennyiségben lencse, szárazbab, sárgaborsó, dió, mogyoró. További javasolt élelmiszerek: tej, kefir, joghurt, a legtöbb hazai gyümölcs, spagetti, makaróni, durumbúzából készült tészták, zabpehely, kukorica, főtt barna rizs, fekete kenyér
  • a kevesebb nagy étkezés helyett át kell állni a többszöri (5-6) kis étkezésre
  • rendszeresen kell a terhességnek megfelelő mozgást végezni, mert a mozgás során megnőtt energiaigény segít kordában tartani a vércukorszintet.
     
Ha a diétával nem sikerül a normál cukor értékeket elérni, akkor a diéta megtartása mellett inzulinra van szükség. A terhesség alatt szájon át szedhető vércukorszint csökkentő gyógyszereket nem szabad szedni, mert ezek károsíthatják a magzatot.
 
A terhesség után
 

Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni általában, de a diétát még 5-6 hétig folytatni kell. Az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is előfordulhat, viszont a terhességi cukorbetegség jelzi a hajlamot, ezért számítani lehet az időskori cukorbetegség kialakulására is. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére