Jelenlegi hely

Éltető Kapcsolatok Közössége - ÉKKŐ Egyesület - Miskolci csoport tevékenysége

Egy baráti társaság a Kárpát-medence különböző területeiről (Magyarország, Erdély, Partium, Felvidék) értelmet és keretet akart adni a közös beszélgetéseiknek, találkozásaiknak, ezért úgy határozott, hogy létrehozza az ÉKKŐ Egyesületet. A cél nem kisebb, mint a Kárpát-medencében és a szórványban élő magyarok összefogása.

Miskolci csoport tevékenységei: Szívpárna, Vándorbölcső, Anyósklub, Önkéntes képzés

 

A tevékenységeink köre széles: elsősorban a kárpát-medencei családok közötti kapcsolatok segítése, közös találkozások szervezése, de gondolunk a fiatal családok, idős emberek életének jobbítására felkészítésekkel, önkénteseink szolgálatkész munkájával, kulturális és szabadidős rendezvényekkel. Nem kisebb hangsúlyt fordítunk a gyermekek táboroztatására, kirándulások szervezésére, ahol a magyar gyökerek erősítése a cél, a nyelvtanulás, történelem, kultúra és népi hagyományok bemutatása és gyakorlása segítségével.

Az ÉKKŐ Egyesület nyitott minden, a világ bármely táján élő, jó érzésű, segítőkész magyar számára. Szívesen fogadjuk őket sorainkba, de örülünk a támogató tagságnak is. Amit mi nyújtunk, az a barátság, összetartozás érzése, a jókedv és a rendezvényeinken való részvétel.

Önkéntes, lelkes tagjaink Felvidéken (Nagykaposon, Királyhelmecen és Kassán), Partiumban (Nagyváradon), Erdélyben (Kolozsváron, Luka-Ilencfalván, Marosvásárhelyen, Kálnokon és Sepsiszentgyörgyön) és Magyarországon (Ajkán, Budapesten, Dunakeszin, Fóton, Miskolcon, Mohácson, Pécsen, Szegeden) fogják megvalósítani az Egyesület programjait, terjeszteni és fejleszteni Kárpát-medence szerte.

Az elindított (Szívpárna, Vándorbölcső, Játék bezártság idején – Fedezzük fel egymás városát, régióját) és a hamarosan induló (Anyósklub, Mi utána, Ti előtte – intergenerációs történetmesélés workshop, Mesemaraton) programok mellett a 2021. év legnagyobb egyesületi eseménye az erdélyi nagytalálkozó volt.

Szívpárna

A szívpárnák ajándékozása a mellműtött vagy a szívműtött pácienseknek az USA 50 városában, Dániában és Európa 18 országában működik. Az USA-ban egyes sebészeti osztályokon a műtőből ébredve ott várja a szívpárna a mellrák miatt műtött nőket. Egészségügyi szakembereknek rendezett konferenciákon mutatják be világszerte.

Számos visszajelzést kaptunk arról, hogy a mellműtét után miért találták hasznosnak a hölgyek a párnát: a drainek miatt nehezen tudnak pihenni és ekkor a hónalj alá téve a szív alakú párnát, csökken a fájdalom, és a váll, a kar megtámasztásra kerül, és nő a komfortérzetük. Ha már csak egy nőnek segítünk azzal, hogy jobban tud aludni, a hóna alatt a párnával, már megérte.

Ez egy ajándék, nőktől nőknek szóló kedvesség, amivel jelezzük, hogy nincs egyedül ebben az embert próbáló élethelyzetben. Legalább ekkora lelki segítség is.

A párna egyéb előnye, hogy a biztonsági öv alá is betehető az autóban. Nem a mozgásszervi problémák miatt alkalmazzák, bár van, akinek segít a kemoterápiás kezelések során, az infúzió hosszú ideje alatt a karjuk alá téve.

Miskolcon az ÉKKŐ helyi csoportja is készíti a párnákat. A Pontközpontban havonta találkozó kis csoport már 120 db párnát készített és adott át a központi elosztásra. Az igénylés szerint kerültek a párnáink Kassára és Pozsonyba a kórházba. Mivel Magyarországon és Miskolcon is vannak olyan párnakészítő csoportok, akik már korábban is készítettek ilyen szívpárnát, elsősorban olyan helyekre kerülnek a párnáink, ahol nem tudnak hozzájutni a rászorulók.

Vándorbölcső

A VÁNDORBÖLCSŐ PROGRAMOT több településen is elindítottuk már, mely az alapító tagjaink tapasztalatára épül. Célunk, hogy a Kárpát medencében minél több újszülött kapjon ajándékba egy-egy bölcsőt, melyet addig használhat, amíg ki nem növi.  E programnak számtalan jelentősége van. Lehetőség nyílik a hagyományok megélése, a generációk közti kapcsolattartásra, a közösségek létrejöttére, valamint arra, hogy ez országosan elterjedjen, ezzel is növelve akár a kisebb településeken a fiatalok helyben maradását.

Miskolcon is elindítottuk a vándorbölcső programot. Most még csak két bölcső indult útjára, de már az egyiknek örül egy kis család. A másik még igényelhető az info@eltelokapcsolatok.hu címen vagy a +36 3 9058113 telefonszámon. A bölcsőt a Szinvapark bevásárlóközpont 1. emeletén lehet megnézni.

   

Anyósklub

Napjainkban sokan sokszor beszélnek a családok konfliktusairól, az anyósok szerepéről. A családok egyensúlyának megteremtésében, a szülők tehermentesítésében nagyon fontos szerepet játszanak a nagyszülők. A családi rendszer részét képezik, amely a gyerekek születésével normatív krízisek során megbillen, majd a feladatok sikeres megoldásával új egyensúlyi helyzetbe jut. Anyósklubunk célja, hogy a családon belüli szerepek és feladatok megbeszélésével, a másik elfogadását célzó, „jól segítés” gyakorlásával sok helyzetgyakorlaton és esetfeldolgozáson keresztül segítsük javítani a családon belüli kommunikációt.

2021. május 25-e és június 30-a között tartottuk meg tematikus Anyósklubunk első hat foglalkozását ONLINE, heti rendszerességgel alkalmanként három órában. A foglalkozások anyagát mindig az ÉKKŐ Egyesület két-két felkészült trénere állította össze és szervezte meg a műhelymunkát.

Az ÉKKŐ Miskolci Csoportja is megszervezte az Anyósklubot. A Pontközponban tartott foglalkozásokon jó hangulatban, vidám és szomorú emlékek felidézésével  oldjuk meg az összeállított gyakorlatokat. A felnőttek igényeihez alakítva, interaktív foglalkozásokon értjük meg, hogy hogyan fejezzük ki a saját szükségleteinket úgy, hogy azzal ne sértsünk meg másokat. Beleélhetjük magunkat a szituációkba, átérezve a menyünk, vejünk esetleges megdöbbenését, felháborodását egy-egy elhangzott mondatunk okán. A foglalkozásokon esetenként családterapeuta is részt vesz.

 

 

Önkéntes segítők képzése

Magyarországon a fogyatékossággal élő családtagról gondoskodócsaládok jelentősen perifériára szorulnak, a határainkon túli magyar közösségekben még nehezebb a helyzetük, vannak régiók, pl. Kárpátalja, ahol a létükről is alig vesznek tudomást.
Ez a helyzet változtatásért kiált, és mi segíteni akarunk. Az ÉKKŐ Egyesület fontosnak tartja az önkéntességet, a családi szolidaritást, a segítségnyújtást. Ezért elhatároztuk, hogy önkéntes segítőket fogunk képezni, mert a családoknak segítőkre van szükségük.
Soha ennyire nem volt fontos mindez, mint az elmúlt 1-2 év után, amikor ezek a családok a pandémia miatt még jobban elszigetelődtek, állapotuk szinten tartása is veszélybe került, és fokozott mentális támogatásra lehet szükségük, hogy érezzék: nincsenek magukra hagyva.

Ezért készítünk fel önkénteseket olyan családok segítésére, ahol fogyatékossággal élő családtag van. Az elméleti és gyakorlati felkészítés feltételeinek teljesítése után Egyesületünk segíti, koordinálja a családok és az önkéntes segítők egymásra találását.
Az elméleti felkészítés 20 órás, 5 alkalomból álló, ONLINE formában szervezett workshop, amelynek során megismerjük a jelentkezőket és olyan ismereteket adunk át, amelyek segítik a családokkal való kapcsolatuk kialakítását.
Különleges gyakorlati felkészítés és egyúttal kikapcsolódás a háromnapos szakmai tábor Terényben,  amit a Johannita Segítőszolgálat  Gyermektáborában tartunk.
5 érintett család meghívásával szeretnénk egyrészt 3 „gondtalan” napot biztosítani számukra, másrészt ez lesz a terepgyakorlat az önkéntes segítőknek. A segítők szám
ra a tanulási, érzékenyítési folyamatnak elengedhetetlen része az érintettekkel való együttlét, a természetes kommunikáció, a személyes tapasztalatok megélése védett közegben.
Az önkéntes segítők sokat fognak tanulni a családoktól, a családokról és önmagukról a 3 nap során. Tudjuk, hogy nem könnyű feladatra vállalkoznak, ezért számukra esetmegbeszélést biztosítunk.
Hasonló korábbi programok szervezésekor megtapasztaltuk, micsoda lelki feltöltődést, fizikai kikapcsolódást jelent 3 ilyen nap azoknak a családoknak, akik évek óta nem tudtak sehová kimozdulni.

Másik tervünk egy „telefonos beszélgetőtárs - szolgálat” létrehozása azok számára, akik fogyatékossággal élő családtagot gondoznak. Egy megértő baráti beszélgetés sokat segít a nehézségek elviselésében. A telefonokat fogadó magyarországi és külhoni önkénteseket a segítő beszélgetésre Egyesületünk szakemberei 16 órás, 4 alkalomból álló online workshop formájában készítik fel.

Az Ékkő Egyesület ingyenes segítségét ajánljuk a sorstárs egyesületek figyelmébe, valamint várjuk az érintett családok közvetlen jelentkezését is!
Önkéntesek jelentkezését örömmel fogadjuk az info@eltetokapcsolatok.hu email címen vagy telefonon a +3630 9058113 telefonon.
Családsegítők jelentkezése itt https://forms.gle/fTjMg2X9FH1gMBcA9
Telefonos segítők jelentkezése itt  https://forms.gle/BVSvobA2jDoigFN6A

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Sokunk, önmagunknak feltett napi kérdése ez, "Miért nem tudsz fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére