Jelenlegi hely

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.

Decemberben leesett a hó (nem márciusban). "Az én kedves kis falumban" a gyerekekkel korcsolyáztunk a befagyott Kis-Duna-ág jegén. A hóembert nem csak mesekönyvből ismertük és szánkón húztuk haza a kistestvérünket a közeli óvodából.

A karácsonyvárás egyszerűbben, nyugodtabban és zajtalanabbul telt, mint mostanában, hiányzott a stressz és a rohanás, pedig még nem hallottunk a slow mozgalomról.

A mai életünkhöz képest olyan volt, mint egy lassított felvétel, mégsem éreztük unalmasnak.

Gyűjtöttük a jócselekedeteket (pl. segítek valakinek, rendet rakok, türelmes vagyok…) egy szív alakú színes papírra, amit a betlehemi jászolba tettünk, ezzel megajándékozva a Kisdedet.

Az ünnepi menü tervezése sem okozott fejtörést, hiszen a Kacsamájmousse és Lazacos kókusztejes-csilis zöldségragu helyett minden évben ugyanazok a hagyományos ételek kerültek terítékre: halászlé, rántott hal majonézes krumplival, töltött káposzta. És persze az elmaradhatatlan sütemények a nagymamáktól: a mákos és diós bejgli, zserbó, hókifli. Egyszer mézeskalácsházikót is kaptunk.

Az áruházak falán nem volt LED-es fényfüzér, se fényfestés, de hosszú sor kígyózott, ha érkezett banán vagy narancs, ugyanis ritkán kapható különlegességnek számított a déli gyümölcs.

A messenger és email előtti korban saját kézzel írtunk szívhez szóló üdvözletet az ismerősöknek igazi képeslapon. A beérkezett képeslapoknak pedig örültünk és gyűjtöttük.

A Csendes éj című bakelit lemezről hallgattuk a karácsonyi dalokat a Mennyből az angyaltól a Kiskarácsony, nagykarácsonyig. Az 1984-es sláger, a Last Christmas is szólt kazettáról.

Az esti mese ünnepi kiadásában bepillatottunk a TV Maci karácsonyába.

Akkor még nem voltak „karácsonyfadíszítési trendek”, hanem mindig ugyanazokat a szeretnivaló díszeket láttuk a fán, a nagyszülők és a rokonok karácsonyfáin is. Az ötéves testvérem meg is kérdezte egyszer, hogy a Jézuska honnan tudja, hogy kihez melyik díszeket vigye? Hogy nem keveri össze?

Színes üveggömbök, aranydió, soros kapcsolású izzósor, viaszgyertya csíptetős tartóban, habcsókok és ezüst girlandok díszítették a fenyőfát, a csúcsára pedig gömb formájú csúcsdísz került.

Ki ne emlékezne a zselés szaloncukorra, amit kis zöld fenyőfákkal díszített arany papírba csomagoltak? Rendszerint leettük a fáról a szaloncukrot, csak az üres papír maradt.

Szentesete türelmetlenül vártuk az „angyal” csengetését. Fenyőillat lengte be a szobát, szikrázott a csillagszóró.

Izgatottan bontogattuk az ajándékokat. Mit kaptunk? Társasjátékot, kártyát, Rubik kockát, Bűvös négyzetet, lemezes autópályát, rajzoló-tekerő táblát, matchboxot, Moncsicsit, Barbie-babának ruhákat, Rodolfo készletet… Nagy kincsnek számított a legó, a kvarcóra és a walkman.  

Megéltük a csodát és nem posztoltuk ki az instára a karácsonyfánk fotóját és a mosolygós családtagjainkat, sem az ünnepi menüt. Azt a néhány képet, ami készült (analóg fényképezőgéppel), azóta is a családi album őrzi.

Átéltük, hogy nem az a legfontosabb, mi kerül a fa alá, hanem kik állnak a fa körül.

Kevesebb külsőség, de több békesség és csillogó gyerekszemek...

Remélem, hogy a mi gyerekeinknek is szép emlékeik lesznek majd a „régmúlt” karácsonyokról!

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére