Jelenlegi hely

Iparvárosi kilátások Borsod megyében – állás Kazincbarcika területén

Berobbanó iparosodás. Magyarország iparvárosainak fénye mára kissé megkopott ugyan, de a fennmaradó üzemek azóta is jelentős számú munkavállalót képesek alkalmazni. Hazánk északkeleti régiójának egyik fontos iparosodott városa Kazincbarcika, mely a környék lakói számára továbbra is tartogat lehetőségeket.


KÉP 1 - Kazincbarcika hazánk egyik jelentős iparvárosa

A második világháború után hazánkban is erős iparosodás kezdődött. Az elképzelés szerint az ipar fejlesztésével gazdasági pozíciónk is erősödik, emellett pedig képesek lehetünk kihasználni vélt vagy valós természeti erőforrásainkat. Az évtizedek során létrejövő ipari üzemek jelentős létszámú munkaerőt szippantottak fel. Tekintve, hogy az iparosodást területileg a természeti erőforrások helye határozta meg, ezek sokszor a már létező településektől távol nyitották meg kapuikat. Így amellett, hogy a korábbi mezővárosok is iparvárosokká alakultak, lényegében egész városokat építettek fel az ipar köré, hogy az ott dolgozók lakhatását megoldják.

Kazincbarcika lényegesen hosszabb múltra tekint vissza, de várossá alakulását mégis az iparosodás váltotta ki. Egy korábbi bányászfalu és egy erőművel rendelkező település összeolvadása hozta létre a ma is ismert várost, mely 1954 óta viseli ezt a rangot. Az ezt követő húsz évben a Kazincbarcikán működő Borsodi Vegyi Kombinátnak köszönhetően a lakosságszám a háromszorosára nőtt. A vegyi üzem a régió egyik legjelentősebb munkáltatójává vált, így rengeteg állás Kzincbarcika iparosodásának köszönhetően vált elérhetővé. Az üzem más néven, de ma is jelen van, ám sok más iparvároshoz hasonlóan a rendszerváltás utáni éveket Kazincbarcika is megsínylette, ám ebből is sikerült felállnia.

Fennmaradó hagyományok

Bár sok állás Kazincbarcika iparán kívül esik, az ezzel foglalkozó nagyvállalatoknak továbbra is nagy szerep jut. Tekintve, hogy a borsodi régió álláslehetőségei sok településen korlátozottak, nem csak a helyi, de a környékbeli lakosság is megtalálhatja a számításait a város cégeinél. A vegyi kombinát mára BorsodChem néven ugyan, de továbbra is jelentős szereplője a környék ipari- és álláspalettájának. Kétkezi munkásokra és diplomás szakemberekre egyaránt mutatkozik igény, így továbbra is sok különböző állás Kazincbarcika nagyvállalatainak kötelékében érhető el. Egy iparváros pedig fejlődés nélkül az enyészeté lehet, ennek megfelelően újabb szereplők is feltűntek a színen.

Kazincbarcika álláskínálatában folyamatosan jelen vannak az újonnan felbukkant nagyobb cégek hirdetései is. A városban a munkaruha üzletágban tevékenykedő nemzetközi cég is megtalálható, így a textilipar a könnyűipari mérnökök és más ide kötődő szakemberek számára is lehetőségeket nyújt. Emellett szintén itt lelt székhelyre egy tekintélyes, ipari szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat. Ennek nagy előnye, hogy a szerteágazó tevékenység okán betanított és szakmunkások széles körének képes álláshelyet biztosítani. A diplomás szakemberekért pedig szintén nem kell messzire menni, hiszen lényegében a szomszédban képezik őket.

Újratermelődő szakemberek

A várostól 25 km-re található Miskolcon hagyományosan jó hírű mérnökképzés folyik. Az egyetem műszaki kara kiváló szakembereket termel ki már évtizedek óta. Sőt, egy lassan feledésbe merülő szakma, a bányamérnök képzés is itt történt. A bányászat a környék és az ország ipara számára egyaránt fontos volt, talán ebből is érzékelhető, hogy a miskolci oktatási tradíciók milyen erősek. A mérnökök képzése természetesen erősen összeforrott a vidék ipari szereplőivel is, hiszen a duális képzések keretein belül már a tanulmányok során gyakorlat szerezhető. Egy-egy ilyen állás Kazincbarcika városába vonzhatja a mérnököket, hiszen az ingázás is abszolút járható út.

Emellett persze több állás Kazincbarcika ipartól független szereplőihez kötődik. Ahogy minden városban, úgy itt is működnek különféle kormányzati, oktatási vagy épp kulturális intézmények, melyek ugyanúgy igénylik a munkaerőt. És persze sok olyan elérhető állás található Kazincbarcikán, mely országos szinten is általánosnak mondható. Mint például a városban működő üzletekbe szükséges bolti eladók, raktárosok vagy épp a különféle cégek által meghirdetett sokszínű pozíciók. Ugyan sokan előszeretettel temetik a valaha volt virágzó iparvárosok munkaerőpiacát, de Kazincbarcika egy jó példa arra, hogy a hagyományok ilyen formában is tovább vihetők.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére