Tűzhelyvásárlás előtt, de minimum közben el kell dönteni, milyen típusból választ az ember. Alapvetően a gáztűzhelyek és az indukciós megoldások között vacillálnak a legtöbben, jogosan, hiszen mindkét verziónak megvannak a maga előnyei. Többféle szempont alapján lehet különbséget tenni közöttük, ezeket néztük végig felhasználói szemmel.
Felhasználóbarát megoldás az indukciós tűzhely
A modern és elegáns kinézetű indukciós tűzhely működése a leghatékonyabb. Egyértelműen ez teljesít a legjobban a főzési idő terén, azaz minden körülmények között valódi társnak bizonyul a rohanó világunkban. Ami az irányíthatóságát illeti, felhasználóbarát, kényelmes kialakítású a legtöbb termék, néhány érintés elég a működtetéséhez. A gáztűzhely kezelése sem bonyolult, ám az mindenképp az indukciós mögé sorolja, hogy nem tudunk rajta pontos hőfokot állítani – a gombok erre alkalmatlanok.
Erős érv még az indukciós főzőlap mellett a biztonság, azaz hogy nincs szükség nyílt láng használatára. A modern okoseszközök ráadásul azt is érzékelik, mikor van rajtuk edény, eszerint működnek, majd önállóan kikapcsolnak, ha már nem használja azokat az ember. A családi otthonokban pedig az is fontos, hogy a gyermekek biztonságára külön funkciókkal ügyelnek a gyártók. A gáztűzhely ezzel szemben veszélyes lehet, egyrészt a gáz, másrészt a nyílt láng miatt, ezért mindig oda kell figyelni a használatánál.
Tartsuk szem előtt az energiahatékonyságot
Ha a tisztíthatóságot említjük, abban is az indukciós tűzhely nyer. Mivel tükörsima a felülete, könnyebb azt letörölni, néhány mozdulattal napi szinten tisztán tartható. A gáztűzhely egészen más helyzetből indul: ennek takarítása külön rituálé egy háziasszony számára, a felületre ráégett ételmaradékok ugyanis a legmakacsabb szennyeződések közé tartoznak.
Meg kell említenünk még az egyre fontosabb energiahatékonyságot, amelyben verhetetlen az indukciós változat: az eszköz csak az edényeket melegíti, nem pazarol felesleges energiát, ezzel spórol a tulajdonosának, de a konyhát sem forrósítja fel úgy, mint a gázos verzió.
Azonnali megoldás a gáztűzhely, ráadásul olcsó is
Említsük meg a gáztűzhelyek előnyeit, ezekből is találni ugyanis néhányat. Bár régebbi technológiáról beszélünk, még mindig a gáz teljesít nulláról indulva a leggyorsabban, hiszen a bekapcsolásától kezdve azonnal a megfelelő hőmérsékletet szolgáltatja. Fontos, hogy bármilyen edényt lehet rajta használni – persze csak olyanokból, amelyek hőállóak.
Szintén a gáztűzhely mellett szól az árazás: a legtöbb esetben ezek az olcsóbb megoldások. Ha azonban összetetten nézzük a kérdést, beleszámoljuk a működtetési költséget, valamint az esetleges karbantartásokat, ár-érték arányban az indukciós főzőlap az okosabb választás.
Szponzorált tartalom