Az ötletet a babsaláta adta. Én bizony régen a bablevesbe simán belefőztem a fél kg gyöngybabot és a "felesleget" kiszedve készült a saláta.
Hozzávalók:
- lencse
- lilahagyma
- tejföl
- majonéz
- ecet/citromlé
- cukor
- bors
A lilahagymával kezdem. A fél kg lencséhez 4 fej lilahagymát egészen apró kockákra vágok és lesózom. A legjobb, ha van ideje, de ha csak annyit áll külön, amíg a lencse megfő, akkor sincs baj.
Ezután a lencsét megfőzöm. Na itt számtalan praktikát mondhatnék, ès felettébb kínos emlékképeket eleveníthetnék fel, főleg az áztasd be előző este és öntsd le az első levét ajánlások kapcsán. Nekem az jött be, hogy megmosom a lencsét és felteszem főni. Szokásosan ottfelejtem, időnként rákukkantok, ha elfőtte a levét teszek még rá vizet. Gyakorlatilag akkor veszem le, amikor kezdi ledobni a héját. Sót egyáltalán nem teszek hozzá, azt majd a hagymától kapja. Szóval ha kellően puha, szűrőkanállal lecsepegtetem és egy tálban hagyom hűlni. Amikor bizonyosan kihűlt, hozzáöntöm a lilahagymát, 6-8 evőkanál tejfölt, 2-3 evőkanál majonézt, kevés cukrot, borsot és 2-3 tk ecetet vagy citrom levét.
Ennek a finomságnak is a kedvenc lilahagyma a lelke.
Elvetemült tipp: ha a lencse számodra nehezen emészthető, főzés után fagyaszd le! (Két legyet egy csapásra - nem fúj fel, mint Harry Potterben a nagynénit, és bármikor előkaphatod a félkész alapanyagot a fagyasztóból.)
Gutheil Gabriella - Kaposvárimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges