Kefires fánk recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
15 – 20 kisebb méretű fánkhoz
- 2 kis pohár kefir
- 2 tojás
- 1 sütőpor
- 20-25 evőkanál liszt (tájékoztató adat, mivel függ a kefir állagától, a tojás nagyságától és a liszt minőségétől)
- 1 csipet só
- olaj és egy nagyobb lábos a kisütéshez,
- baracklekvár vagy narancslekvár a tálaláshoz
Tipp: Ha úgy érzed, hogy ez a mennyiség sok lesz, vedd a felét (én is azt tettem, látod a képeken)!
Előkészítés
- A kefirt és a tojást egy órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből.
Kefires fánk készítése
Kevert tészta készítése
- A kefirt, a tojást, a sütőport és a sót egy tálban összekevered.
- Hozzáadod a lisztet – először csak 10 kanállal – mert a szükséges mennyiség a liszt fajtájától függően változhat. Annyi lisztet kell hozzákeverned, hogy a nokedlitésztánál valamivel keményebb legyen (a képen megpróbáltam érzékeltetni, hogy milyennek kell lennie.
Fánkok sütése
- Végezd a sütést egy nagyobb lábosban, aminek van fedője (jó, ha üvegfedő, mert akkor látod, mi történik). Serpenyőt ne használj, mert egyrészt nem tudsz bele elég olajat tölteni, másrészt az egyik oldalát fedő alatt kell sütni, hogy az alatta kialakult melegben szépen feljöjjön a tészta.
- Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem tudnak a fánkok szépen feljönni és jól átsülni.
- Egy teáskanállal beleszaggatod a fánkokat. A fenti mennyiség egy nagyobb lábosban kétszerre süthető ki.
- Fedd le a lábost.
- A fánkok felemelkednek, közben az egyik oldaluk meg is sül. Vedd le a fedőt. Vigyázz, hogy a fedőn összegyűlt víz ne csepegjen vissza az olajba (kifröccsenhet).
- Fordítsd meg a fánkokat és süssd meg a másik oldalukat is (fedő nélkül).
- Amikor mindkét oldal megsült, a fölösleges olaj eltávolítására szedd ki papírtörlőre. Ezek a fánkok nem lesznek olyan szépek, mint a szalagos farsangi fánk, de az ízük finom és a gyorsaság kárpótol.
Kefires fánk tálalása
Frissen a legfinomabb, barack- vagy narancslekvárral tálalva.
További fánkreceptek
Farsangi fánk
Csöröge fánk
Amerikai fánk
Étel, recept (Körtvélyessy Andrea receptje alapján) és képek: Pap Zsuzsa, Háztartás-Ma.Hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges