Jelenlegi hely

Fánkok a farsangi mulatságra

A vízkereszttől nagyböjtig tartó, vidámsághozó-télűző ünnepünk a farsang, melynek elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk. A fánkok készítése jó mulatság, még a kicsik is könnyedén tudnak benne segíteni.

Bátran hagyjuk őket segíteni, imádják lyukasztani a közepét és a csörögét is formázni, a kisült finomságok közül az övék biztos jó kedvre derít mindenkit!

Farsangi vagy szalagos fánk

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg szobahőmérsékletű liszt
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál rum
  • 4 ek cukor
  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg vaj olvasztva, visszahűtve
  • tetszés szerint zsiradé, zsír vagy olaj a sütéshez
  • igény szerint porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Azt tudni kell, hogy 36 fok az ideális hőmérséklete a tejnek és még jobb lesz a tészta, ha az élesztőbe pár perc habosodás után szórunk bele egy kis lisztet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd tovább kelesztjük. Így kb. 15 perc alatt készen is van az élesztőnk, ez egy fontos része az igazán jó szalagos fánknak.

2. A fánknál a folyékony alapanyagokkal kezdünk: a dagasztótálba beletesszük a felfutott élesztőt, olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a rumot, jól összekeverjük. A rumot a szerepe miatt fontos beletenni: a tészta sütés közben nem szív fel annyi zsiradékot. Anyukák, nem kell aggódni, az alkoholtartalom kisül belőle.

3. Beleöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, a többi langyos tejet felváltva a langyos vajjal.

4. Összegyúrjuk az egészet egy lágy tésztává, majd jól kidagasztjuk, bebugyolálva duplájára kelesztjük.

5. Deszkára kiborítjuk, kicsit ellapogatjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és még így is kelesztjük kb. fél órát.

6. Az olajat felforrósítjuk, a fánkokat felfordítjuk, alul az ujjunkkal lyukat nyomunk bele, és úgy sütjük. Először letakart edényben, majd levesszük a fedőt, és megfordítjuk a fánkokat. Vigyázzunk, ne hirtelen süssük, mert a közepe nem sül át! A kiszedő tányérra mindig tegyünk papírszalvétát, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A végén porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

Tipp: a szép szalagos azaz a jól kelesztett fánk lényege az állandó hőmérséklet. Egy meleg konyhában fánkkészítés közben ne nyissunk ablakot, mert összeesnek a szépen megkelt, sütésre váró fánkjaink!

A másik elengedhetetlen farsangi recept a forgácsfánk, avagy a csörögefánk. Millió recept kering az interneten, krumplisan, nagymamám módra... itt egy általános recept, melyet formálj nyugodtan a magad módján! Ez a fánkfajta is ismert más országokban, olaszul pl. pletykának, hazugságnak hívják.

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg puha margarin
  • 2ek tejföl
  • 2 evőkanál rum

A sütéshez:

  • olaj
  • A tetejére: tetszés szerint porcukor, baracklekvár, reszelt citromhéj

A jó csöröge ropog és morzsállik!

Elkészítés:

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, az olvasztott margarint a liszthez adjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot, a rumot, citromhéjat és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

2. Majd kb. 3 mm vastagságú téglalapformára nyújtjuk, természetesen picit lisztezzük meg a deszkát, hogy ne ragadjon oda a nyújtás közben, és derelyeszaggatóval  kb. 8x5 cm-es téglalapokra vágjuk. Egy-egy lapot aztán hosszában bemetszünk és a résen alulról befordítjuk a téglalap mindkét rövidebb oldalát. Így kapjuk meg a hagyományos csörögefánkformát.

3. Forró olajban arany barnára sütjük, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. A végén pedig porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

Itt találsz egy hasznos videót a csörögefánk készítéséhez.

Jó étvágyat, élvezzétek a farsangolást!

 

Makai Mariann - Kecskemétimami

Képek: Pixabay; Wikipedia; Pexels/

Tima Miroshnichenko

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Vitalitástipp

Két bevált tipp a táplálkozásodhoz, hogy fittebb és energikusabb legyél

Benned is felmerült, hogy étrendet kellene váltanod annak érdekében, hogy könnyedebb, egészségesebb legyél, de nem tudod, hogyan csináld?
Zöldnek lenni trendi! Dobjuk ki a szemetest!

Zöldnek lenni trendi! Dobjuk ki a szemetest!

Minden kezdet nehéz. A kíváncsiság dolgozik bennünk, a szándék megvan, de ismeretek és útmutatás hiányában hajlamosak vagyunk eltévedni az úton, elveszni a dolgok sűrűjében, amit végül egy dolog követ: feladjuk.
Sport

Lépj ki a komfortzónádból! - Vitalitástippek Csillától

Te mit szoktál tenni azért, hogy kikapcsolj a napi mókuskerékből, megszabadulj a rád telepedő stressztől, feltöltődj, jobb kedvre derülj, kiegyensúlyozottabbá válj?
Ideális étrend – van egyáltalán ilyen? Így érdemes táplálkozni a különböző életszakaszokban és a várandósság ideje alatt

Ideális étrend – van egyáltalán ilyen? Így érdemes táplálkozni a különböző életszakaszokban és a várandósság ideje alatt

A több hónapos bezártság után végre egyre több helyre tudunk kimozdulni, ezzel együtt pedig sokunkban felmerül az életmódváltás igénye is. Bár mindenhol folyamatosan azt halljuk, hogy törekedjünk az „ideális tápanyagbevitelre”, ennek meghatározása nem is annyira egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk.
Ugrás az oldal tetejére