Jelenlegi hely

Mit kell tudni a coeliakiáról? 5. rész

Hozzátáplálás – glutén tartamú ételek bevezetése

A csecsemő egyetlen és legfontosabb tápláléka az anyatej. Az élete első fél évében nincs is más táplálékra szüksége a kisbabának. 6 hónapos kor környékén, viszont indokolt a hozzátáplálást elkezdeni. Ez egy rendkívül érzékeny időszak  a kisbaba életében és nagy jelentőséggel bír a különböző ételek bevezetésének időpontja a későbbi allergiák szempontjából. Egy 2010-es kutatás most pontosan kiderítette, hogy a címben említett glutént pontosan mikor érdemes bevezetni a csecsemő étrendjébe.

 

Glutént  a búza, a rozs,  az árpa és a vadrizs tartalmaz. Bevezetésüknek jelentősége azért nagyon fontos, mert a jó időben történt „első találkozás” csökkenti a lisztérzékenység kialakulásának kockázatát.  Európában a lakosság 1%-a lisztérzékeny és bár ez az autoimmun betegség is genetikai hátterű de számos tanulmány rámutatott arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja, mennyisége és szoptatással való összefüggése is szerepet játszik a kialakulásában.

Lássuk mire jutott a 2007-ben kezdett követéses vizsgálat:

Kockázatot növeli ha:
  • a glutén tartamú gabonákat 4 hónapos kor előtt adták
  • ha egyszerre nagy mennyiségben történt bevezetésre
  • ha 7 hónapos kor után találkozott először gluténnel
 
A kockázatot csökkenti:
  •  a glutén bevezetésekor és még azt követően is tartó szoptatás
 
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mivel 6 hónapos korig csak anyatejet kap a kisbaba és 7 hónapos koráig találkoznia kell az emésztőrendszernek kis mennyiségben gluténnel is, ezért 6 hónapos kortól kezdve naponta egy fél háztartási kekszet érdemes becsempészni a babák szájába.  /anyetejjel keverve, pépesen/ Ilyekor még nem az cél, hogy egy étkezést kiváltsunk ezzel, csak az ismerkedés, rizikócsökkentés. Nagyobb volumenű étkezésekre még sokáig a gluténmentes gabonák adják a fő alapanyagot: kukorica, hajdina, köles, rizs, amarant, sárgaborsó liszt, burgony és burgonya liszt. Az ezekből készült kásák, zöldséggel, gyümölccsel színesítve, ízesítve még sokáig lehetnek a kicsik kedvelt első ételeik, amikkel lassan-lassan helyettesíteni lehet egy-egy szopit.

A cikk létrejöttében Bangó Krisztina, a Debrecenimami dietetikus szakértője volt segítségünkre, aki a hivatalos álláspont szövegében szereplő információkat érthetővé tette számunkra.
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Miért vallanak kudarcot a hagyományos nevelési módszerek az ADHD-s gyerekeknél? Az október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és a diszlexia tudatosításának hónapja. A viselkedési tünetek mögött gyakran specifikus kognitív gyengeségek állnak. Szerencsére ma már egyre kevésbé azonosítjuk az ADHD-t a „rosszasággal”, azonban sok szülő és pedagógus szembesül azzal a kihívással, hogy a hagyományos nevelési eszközök nem működnek. De a szakértő szerint az ADHD-val élő gyermekek motiválására is megtalálhatjuk a hatékony. stratégiát.
Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

A legutóbb történt, kiskorút ért bántalmazás esete mellett szülőként sem mehetünk el szó nélkül, fel kell vennünk a kesztyűt és felkészítenünk gyermekeinket az ilyen helyzetekre is.
Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
Ugrás az oldal tetejére