Jelenlegi hely

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 

Dr Illés Nóra, Gyógyszerész, egészségmentor a hagyományos és az alternatív medicina területén, most segít nekünk eligazodni, hogy mik azok az otthoni módszerek, amikkel segíteni tudjuk a szervezetünket a gyorsabb gyógyulás reményében. Nóra küldetése, hogy az édesanyákat támogassa, segítse abban, hogy gyermekeik, párjuk, szüleik és önmaguk egészségét meg tudják őrizni. Ezt a képességet, tudást, pedig gyermekeiknek át is tudják adni. - Dr Illés Nóra írása.


Dr Illés Nóra két gyermek édesanyja
Kevesen tudják, hogy a gyógyszerészeket bátran kérdezhetjük gyógynövényekről, házi praktikákról is, hiszen ebben szakszerű segítséget tudunk nyújtani. 


Néhány egyszerű házi módszerrel nemcsak a tüneteket csökkenthetjük, de meg is gyorsíthatjuk a gyógyulást. Nézzük mi az amivel legjobban tudjuk támogatni a szervezetünket az őszi, téli megbetegedések során!

Torokfájás 

Torokfájás esetén is nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, így a nyálkahártyák is nedvesek maradnak, ami segíti az irritáció és fájdalom csökkentését, javítja a nyálkahártya baktériumokkal szembeni ellenállását, és hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz.

Milyen folyadékot fogyasszunk?

Vizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket akár vízzel hígítva, leveseket (húsleves, krémlevesek).

Milyen gyógyteák készülhetnek gyerekeknek, melyek nem csak folyadékot pótolnak, de segítenek a gyógyulásban is?

3 éves kortól már nyugodtan adhatunk nem túl erős gyömbérteát. A gyömbért meg kell vékonyan pucolni, vagy, ha friss a gyömbérünk, akár egy kanál segítségével lekaparni. (nem héjastól használjuk!) A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, vírusölő, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír. Sőt, köhögéscsillapításra, nyákoldásra is használható.

A gyömbérből nem csak tea készülhet, hanem reszelve és mézzel+ citrommal elkeverve is fogyasztható, igazán finom torokfertőtlenítő.

Azért túlzásba nem szabad vinni a gyömbér fogyasztását, nekünk felnőtteknek sem. Számos gyógyszer hatását fokozhatja (vérnyomáscsökkentők, vérhígítók, vércukorszintre ható gyógyszerek) ezért ezek mellett óvatos teázás javasolt.

Csipkebogyótea, melyet készíthetünk mézzel és citrommal, bár ez önmagában is ízletes teafajta, de mézet és a csipkebogyóteát is csak 1 évnél idősebb gyerekeknek adjunk. A csipkebogyótea elkészítésénél fontos: hideg vízben kell áztatni, legalább fél napon keresztül a csipkebogyót. Forralni nem szabad!

3 éves kor felett készíthetünk kakukkfű teát: egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez. Forrázás után, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ezzel gargarizálni is érdemes, hiszen nagyon jól fertőtlenít, illetve kortyolgatni is szabad, nyákoldó, immunrendszer erősítő. Sőt, teáját a fürdővizünkhöz öntve, hetente 1x ebben megmártózva, a megelőzésben is segítségünkre lesz.

Torokfájás esetén szoktam még javasolni a szódabikarbónás-sós vizes gargarizálást nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek. (Torokgyulladás elleni hatékonyságát egy 2011-ben végzett klinikai kísérlet is bizonyítja.) 1,5 dl langyos vízhez teszünk 1 csapott kávéskanál sót és ugyanennyi szódabikarbónát, majd ezzel naponta 3-4x gargarizálhatunk.

Orrfolyás

Orrfolyás esetén is fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Az orrtisztításra pedig különösen figyelni kell a szövődmények elkerülése végett. Sokak számára ismert, hogy a sóoldat oldja a nyálkát, elősegíti a gyulladás megszűnését és erősíti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

 Hogyan készülhet otthon sóoldat?

A „fiziológiás” koncentráció 0,9 %-os nátrium-klorid (konyhasó) koncentrációnak felel meg. Tehát 991 g víz+ 9 g só. Ezt otthon a következőképpen is kivitelezhetjük: 1L felforralt víz és 1 csapott evőkanál só. 

Az így elkészült sóoldatot gyógyszertáriorrcseppentő flakonba is tölthetjük, de beszerezhetünk egy orrspray pumpás feltétet és hozzá való csavaros üveget szintén a patikából. A kimaradt sóoldattal pedig feltölthetjük a lakás párologtatóit is.

Gyógynövények közül pedig bevethetjük a fokhagymát NYERS formában és számtalan változatban. Reszelve, mézzel keverve, pirítósra téve, ecetes és sós mézben kisüvegben eltéve, a házipatika részének tekinthető.

Illóolajok közül a legnépszerűbb az eukaliptusz, mely segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, ezáltal javítja a légutak átjárhatóságát. Inhalálásra is használható. Azonban 2 év felett tanácsos csak alkalmazni!

Az orrtisztításban nagy segítségünkre lehet még az inhalálás is!

Köhögés

Köhögés a náthás megbetegedések vége felé gyakorta jelentkező tünet. Ezekben a napokban is nagyon fontos még mindig a bőséges folyadékfogyasztás! Mert a légutakban megtapadt váladék kiürüléséhez, ez nélkülözhetetlen.

Az eddig említett gyömbér, méz, fokhagyma, kakukkfű, az inhalálás, köhögés során is alkalmazható. Azonban, ha a köhögés elhúzódó, súlyosbodik, akkor már bakteriális felülfertőződésről lehet szó, és nem a náthát kiváltó vírus okozza. Ilyenkor fontos jelentkezni orvosunknál!

Egészségben töltött őszi napokat kívánok minden család számára!

Dr. Illés Nóra
Gyógyszerész, egészségmentor, támogató, segítő, megértő szakember

Célom, hogy tudásommal, tapasztalatommal, tiszta szándékkal és belső iránytűmmel utat mutassak a felnőtteknek az egészségük megőrzéséhez. Gyerekeknek pedig egy egészséges felnőtt lét irányába. Ezért álmodtam meg számukra a Mindennapi finomságaink című, interaktív foglalkozásom.

További írásaim:  Harmónia Medicina oldalán - Online Patikus csoportban  -  pedig ha van kérdésetek, csatlakozzatok!

- Kecskemétimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére