Jelenlegi hely

A szoptatás és az intelligencia

Az anyatejről – teljes joggal – már rengeteg jót mondtak el… De mi köze van az anyatejnek az intelligenciához?

Tudjuk, hogy a szoptatás elősegíti az ideális anya-gyermek kapcsolat kialakulását. Ismert, hogy az anyatej összetétele minden szempontból a legmegfelelőbb a gyermek számára, és az is, hogy a sokáig szoptatott csecsemők ritkábban betegednek meg. Nagy nemzetközi orvosi tanulmányok most azt is igazolták, hogy a sokáig szoptatott csecsemők között később kevesebb lesz az allergiás beteg (igaz, ezt az utóbbi állítást a legújabb kutatások nem minden esetben támasztják teljesen alá).

 

Anyatej és intelligencia

Kevéssé ismert, hogy a szoptatás és az anyatej jótékony hatással van a felnövekvő gyermek intelligenciájára. Ezzel a kérdéssel a kutatók csak az utóbbi évtizedben kezdtek el foglalkozni. Angol kutatók kimutatták, hogy a hosszabb ideig szoptatott gyermekeknek gyorsabb a szellemi fejlődésük, és hat–nyolc éves korukban magasabb az intelligenciahányadosuk (IQ-juk), mint akiket nem vagy rövid ideig szoptattak. Fontos felismerés, hogy az anyatejjel táplált igen kis súlyú koraszülöttek szellemi fejlődése is jobb a tápszerrel etetett társaikénál.

Mi ennek az oka?

Ennek persze többféle oka lehet.

  • A kedvező eredmény hátterében állhat az is, hogy többnyire az iskolázottabb, magasabb IQ-jú anyák szoptatnak tovább, azaz a magasabb IQ öröklődik, ami nem a szoptatástól függ.
  • Az is közismert, hogy az IQ, a gyermekekben mért magasabb intelligenciahányados a jobb szociális körülmények között élőkben nagyobb, azaz egy külső körülménnyel, nem pedig a szoptatással függ össze.

Nagyon pontos vizsgálatok és matematikai elemzések során beigazolódott az örökletes és a külső tényezők szerepe is a szellemi fejlődésben. Kiderült azonban az is, ha ezek hatását kiszűrik, akkor is magasabb lesz a tovább szoptatott gyermekek intelligenciaszintje.

Érdekes és fontos megfigyelés, hogy a hosszan szoptatott csecsemőknél később ritkábban alakul ki a manapság egyre több gondot okozó figyelemzavar, a hypermotilitás, valamint a magatartási zavar.

 

A szoptatás és az intelligencia kapcsolatát fiatal felnőtteken is vizsgálták

Arra az eredményre jutottak, hogy a fiatal, 18–23 éves felnőttek közül azoknak magasabb az intelligencia hányadosuk – nemüktől és szociális helyzetüktől függetlenül –, akiket csecsemőkorukban tovább szoptattak. 18 évig tartó vizsgálat során új-zélandi kutatók is azt találták, hogy a hosszan szoptatott csecsemők IQ-ja magasabb és iskolai előmenetelük jobb a nem vagy csak rövidebb ideig szoptatott társaikénál.

 

Zsírsav és intelligencia

Kérdés persze, hogy mi lehet a jobb szellemi fejlődés oka? Van-e valamilyen kimutatható anyag az anyatejben, mely ezekért a kétségtelen előnyökért felel? Úgy tűnik, hogy a legutóbbi kutatások ezt a kérdést is tisztázni látszanak. A gyanú egyre inkább a különleges zsírsavakra terelődik. E vegyületek csak az anyatejben fordulnak elő, semmilyen állat tejében nem mutathatók ki. A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) és a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LC PUFA), valamint az esszenciális zsírsavak, melyek elengedhetetlenek a központi idegrendszer fejlődéséhez, szintén megtalálhatók az anyatejben.

Egyes kutatók éppen e vegyületek gyógyszer vagy táplálék kiegészítő formában történő bevitelét javasolják a várandós és szoptató anyáknak a jobb hatás eléréséért, valamint a tápszereket is igyekeznek kiegészíteni e fontos zsírsavakkal. Ezek a zsírok a csecsemő szervezetében úgy viselkednek, mint a vitaminok, és jelenlétük nélkülözhetetlen az emberi agy megfelelő fejlődéséhez. Ezen kívül a női tejben előfordulnak igen kis mennyiségben más olyan anyagok is, amelyek elősegítik az idegrendszer fejlődését, egyelőre pontosan még nem tisztázott módon.

 

A szoptatás rituáléja

Nemcsak a tej összetevői, hanem maga a szoptatás, a gyermekkel való kontaktus, foglalatoskodás is elősegíti a csecsemő szellemi fejlődését. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a későbbi szellemi képességek szempontjából az ember életének első hónapjai, évei meghatározók.

A szoptatott csecsemő testi fejlődése, ellenálló képessége jobb a tápszerrel táplált társaiénál. Az anyatej emellett „szellemi táplálék” is, elősegíti, meggyorsítja a szellemi fejlődést.

 

 

Dr. Boross Gábor
gyermekorvos

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére