Jelenlegi hely

Szobatisztaság két hét alatt? Igen, megoldható!

Hamarosan itt a szeptember, kezdődik az óvoda? Sürgősen szobatisztává kellene változtatni a leendő kiscsoportost? Nincs értelme pánikolni! Segítünk!

A legtöbb óvodában már beiratkozáskor közlik a szülővel: csak szobatiszta gyermeket vesznek fel. Tavasszal még távolinak tűnik a kérdés, hónapok állnak rendelkezésünkre, hogy elhagyjuk a pelenkát. Sok gyerkőc azonban fittyet hány a házirendre: hallani sem akar biliről vagy wc-ről. Hogyan lehet mégis szobatiszta akár két hét alatt? Van néhány ötletünk!

Hozd meg a kedvét!

Menjetek el együtt, és vásároljatok bugyikat, alsónadrágokat! Lehet hercegnős, vonatos, verdás, pónilovas, szívecskés vagy épp boxer fazonú: a lényeg, hogy a gyerkőcnek tetsszen! Lesznek balesetek, így nem árt, ha van bőven alsóneműje. Ezzel egyidejűleg a bodykat el is lehet felejteni, hiszen nem lesz idő csatolgatni, ha menni kell!

Hasonló módon szerezzetek be egy bilit, vagy wc-szűkítőt is. Ezekből is van már trónhoz hasonló, zenélős, fedeles, figurás… Fontos, hogy könnyen tisztítható legyen és a gyerkőc egyedül is képes legyen biztonságosan használni.

A gyerkőcök imádják a színes, szagos, mintás wc papírokat is: hadd válasszon magának ebből is!

Egy nagyfiú/nagylány már nem hord pelenkát!

Semmiképpen sem megszégyenítve őt, de meséld el neki, hogy az oviba nagyfiúk, nagylányok járnak, akik bizony nem hordanak pelenkát. Szép, tiszta, kicsi wc-k vannak a mosdóban, mindenki ott végzi a dolgát, nincs is pelenkázó. Aki mégis pelust szeretne, annak sajnos a bölcsibe kell járnia a kicsikkel… A pelenka amúgy is nagyon drága, egy darab árából lehet venni egy túró rudit is (ide helyettesítsd be a kedvencét)!

Motiváció

Ha idejében szól és sikerül is produkálnia valamit, nagyon dicsérd meg, örülj látványosan! Számára fontos visszajelzés az, hogy számodra ezzel örömet tud okozni. Ha baleset történik, akkor viszont ne szidd le, ne szégyenítsd meg, de az nem baj, ha látja, hogy ez milyen kellemetlen: meg kell mosakodni, átöltözni, feltakarítani…

Egyes gyermekek nagyszerűen motiválhatók matricákkal. Minden egyes wc- vagy bilihasználat után kapjon egy matricát, amit gyűjthet egy szép füzetbe vagy egy kifüggesztett táblán, majd 5 matrica összegyűjtése esetén kaphat egy előre meghatározott, kisebb ajándékot: kindertojást, pattogós kislabdát, hajcsatot stb. A szabályokat rögzítsétek előre, és tartsátok is be!

Következetesség és kitartás

Ez sokszor jobban kell a szülőnek, mint a gyermeknek. Egyre több a hiábavaló futás, hamis riasztás, és mégis nő a szennyes- és pelenkahalom. Ne add fel!

Beszéljétek meg egy reggel, hogy ma pelenka helyett bugyit fog felvenni. Válassza ki, hogy melyiket, és tudatosítsd azt is, hogy idejében ki kell mennie, mert ha pisis lesz, bizony a szennyesbe kell dobni és másikat kell felvennie! Az első napokban gyakran kérdezz rá, hogy kell-e pisilni. Kell néhány nap, hogy tudatosuljon benne az inger és a pisilés közötti kapcsolat, és ezt megtanulja idejében jelezni.

Ha előző nap már bugyiban volt, másnap ne adj rá ismét pelenkát! Akkor sem, ha tömegközlekedtek, játszótérre vagy a nagymamához mentek. Ha lehet, erre a két-három hetes időszakra ne időzíts hosszabb utakat, vagy ha mégis muszáj, fogj egy nagyobb szatyrot és vidd a bilit is! Legyen nálad legalább két váltás ruha, és ha a szükség úgy hozza, nyugodtan pisiljen egy fa tövében! Ha a kutyáknak szabad...

Egyes gyerkőcök gyakorlatilag szobatiszták, ám nagydolgukat mégis csak pelenkába hajlandók végezni. Nem kell kétségbeesni, ez legtöbbször néhány hónap alatt elmúlik! Ilyen esetben a gyerkőc kérni fogja, hogy add rá a pelust, és jelzi, ha végzett. Ne csinálj ebből problémát, és ne erőltesd a bilit, nehogy emiatt visszatartsa székletét! A lényeg, hogy képes legyen jelezni, ha kell.

Alvás közben

Amikor nappal már nagyjából szobatiszta, a délutáni alvás idejére is kapjon bugyit.

Mi lesz a matraccal? Gyógyszertárban, lakásfelszerelési boltokban és babaoltokban is kapható gumis lepedővel a pamutlepedő alatt ez is megoldható. Többféle méretben kapható, vagy mosható és eldobható változata is. Az ágyneműmosást nem fogod megúszni, de legalább a matracét igen.

Ha már néhány napja délután is szárazon ébred, itt az ideje éjszakára is bugyit húzni! Az esti órákra csökkentsd a folyadékbevitelt, persze kaphat inni, de ne fél liter kakaót, és pláne ne dinnyét egyen vacsorára. Lefekvés előtt mindenképpen pisiljen! Éjszakára maradjon égve egy kis éjszakai lámpa, hogy ha kell, ki tudjon menni. Ugyanezen okból nem árt rendet rakni, ne legókupacokon és szanaszét heverő babákon kelljen magát átverekednie. Éjjel többször is ellenőrizd, ha bepisilt, jöhet a mosdatás-öltözés-ágyneműhúzás procedúra. Az első időkben célszerű előre kikészíteni a pót-ágyneműt, tiszta pizsit.

Higiénia

A gyerekek többségének nagyon fontos, hogy a bili, wc mindig tiszta, jó illatú legyen. Ebben az időszakban fokozottan ügyelj erre! A totyogó simán benyúl a perem alá, játszik a wc-kefével, néha mellémegy a pisi… Naponta akár többször is takarítani kell a mellékhelyiséget, de hidd el, megéri: nem több idő, mint pelenkát cserélni!

Ha mégsem megy

A szobatisztaság eléréséhez szükséges bizonyos idegrendszeri, hormonális érettség. Lehet, hogy gyermeked agyban már képes lenne rá, de a szervezete még nem érett meg a feladatra. Ha úgy érzed, valami nincs rendjén, már túl régóta próbálkoztok értékelhető eredmény nélkül, vagy éppen a már többé-kevésbé szobatiszta gyerkőc látványosan visszaesett: keresd fel a védőnőtöket, gyermekorvosotokat, hogy kiderüljön, nem szervi probléma vagy betegség áll-e a háttérben.

Sok sikert!

Szerző: Sz. Szabina - Zalaimami

Hozzászólások

Kisfiúnk már majdnem 3 éves volt és nyakunkon az ovikezdés, és sehogy sem akarta sem a bilit, sem a szűkítőt. Végül nálunk a pöttyös labda segített. A nagyszülők mondták: ha nem használ pelust, akkor kap egyet a pelusért cserébe. 1 hét alatt teljesen szobatiszta lett (éjszakára is, és csak pár alkalommal fordult elő a bepisilés). Ha ezt tudtuk volna, hamarabb is felajánljuk a pöttyös labdát. :)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére