Jelenlegi hely

Bébiológia - 3. hét

Bébi(bi)ológa, azaz Manó fejlődése hétről hétre: a várandósság harmadik hete.

3. hét


Jókor voltam jó helyen! – mondhatná a legügyesebb hímivarsejt, aki egy-két napos vándorlás után most szerencsésen elcsípheti a petevezetőben az éppen arra járó, érett petesejtet, hogy megtörténjen a romantikusnál jóval lehengerlőbb stílusú fogantatás és egyesülve, zigótaként induljanak lassan tovább a méh felé.

Szerintem – Tamási Áron (a Jégtörő Mátyásban írt) gondolatát osztva – ebbe ugrik fejest a „Lélek”, aki téged választott édesanyjának! Már ekkor eldől, hogy a gyorsan osztódó kis szedercsíra fiú lesz-e vagy lány…

A hat-hét napig tartó „nászút” végén egy több száz sejtből álló hólyagcsíra érkezik meg az anyaméhbe, mely kilenc hónapig ad meleg, biztonságos otthont a fejlődő új életnek.

Ha a petefészekből egyszerre két petebarátnő indul sétára, akkor külön-külön randevúznak, és kétpetéjű ikerpár születik majd. Ha a zigóta válik ketté, akkor genetikailag teljesen azonos, egypetéjű ikrek születnek.
 

A rajzot Mucsi Tina készítette, a szöveget pedig az ötgyermekes Kaposvárimaminak, azaz Patak Cs. Gyöngyvérnek köszönhetjük.

A rajz és/vagy a szöveg jogellenes (a szerzők írásbeli hozzájárulása nélküli)  felhasználása esetén a közzététel napi díja (kötbér) bruttó 25.000 forint képenként / mondatonként.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére