Jelenlegi hely

Életünk tökéletlenségei és a japán kintsugi

A repedések bearanyozásával a tárgyak nemcsak szebbek, de értékesebbek is lesznek. A régi hibák egyedivé teszik és tovább írják a tárgy történetét. Mit tanulhatunk ettől az ősi művészettől?

Kedvenc ütött-kopott tárgyaink

Neked is van otthon olyan sérült vagy ütött-kopott tárgyad – megrepedt teáscsésze, megkarcolt üvegtál, régi patinás szék vagy félkarú baba –, amit nincs szíved kidobni? Lehet, hogy hibás vagy elveszítette régi fényét, mégis értékes, mert egy történet is kapcsolódik hozzá: gyermekkorunk kedvenc játéka, nagymamától örököltük vagy emlék egy kedves ismerőstől.

Japánban több évszázada él az a szokás, hogy a törött kerámiákat, edényeket arannyal reparálják meg, így varázsolnak az eredetinél is értékesebb tárgyat. A technika neve Kintsugi, ami az jelenti: „arannyal összeillesztés”.

Arannyal összeillesztve

A "kintsugi során a törött tárgyakat aranyporral elkevert ragasztóval illesztik újra össze. A repedések nyomának kihangsúlyozásával és bearanyozásával a tárgynak nem csak esztétikai, de eszmei értéke is nagyobb lesz. A törés, repedés miatt selejtes, használhatatlanná vált edény a javítás után nem csak újra használható, hanem különleges és egyedi is lesz, az aranyozással tovább írják a tárgy történetét.

A sógun teáscsészéje

A legenda szerint egy 15. századi japán sógun – Ashikaga Yoshimasa – eltörte kedvenc teáscsészéjét és elküldte Kínába javításra. A művész vaskapcsokkal illesztette egybe ismét azt, ami elcsúfította a csészét. A sógun csalódott volt és megkérte a japán mestereket, hogy találjanak ki egy jobb javítási technikát. Így született a kintsugi.

A technika nagyon népszerűvé vált, és az így javított tárgyak sokkal értékesebbnek számítottak, mint ép társaik. A törött tárgyak nemesfémmel történő restaurálása a távol-keleti országokban egy külön művészeti ág lett. A lakkszömörce nevű, Japánban őshonos növény gyantájával rögzítették össze a csésze darabkáit, a ragasztásokat aranyporral festették meg.

A kintsugi a keleti filozófiák elterjedésével egy időben vált ismertté Európában és Amerikában.

Tökéletlenül is szép

A japán esztétika a tárgyak használatának értékét nézi, ebbe belefér az asszimetria, a hiányosság, a sérülés. Elfogadja a hibásat és a tökéletlent is. A törések nyomát nem elrejti, hanem kiemeli, hiszen ezek az események a tárgy történetéhez tartoznak.

A mi életünkhöz is hozzátartoznak a „törések, sérülések”, vagyis nehézségek, traumák, ezek az élet természetes részei, amiket feldolgozva erősebb, érettebb személyiségekké válhatunk. Különlegességünket ezek a törésvonalak hordozzák.

Ahogy a tárgyak értékét nem csökkenti, hanem növeli a kopás és a hiba, így a mi is értékesebbé válhatunk az átélt sérülésektől, nehézségektől. Ha nem letagadjuk, eltakarjuk, hanem elfogadjuk, szembenézünk életünk tökéletlenségeivel, önértékelésünk is növekszik.

Ha a törött daraboknak megtaláljuk a helyét, az egész részeiként tekintünk rájuk, akkor tovább tudunk lépni. A repedések nyoma mindig jól látható lesz, ezek emlékeztetnek arra, hogy milyen mélységeken mentünk keresztül, az arany pedig azt mutatja, hogy mindez a javunkra szolgált.

„A világ megtör mindenkit, ám a töréspontokon erősödik, aki állja.” (Hemingway)

A közösségi oldalakon, pl. az Instagramon a retusált, válogatott képekkel mindenki szebbnek, nagyszerűbbnek próbál látszani, mint a valóságban. Mégis egyre nagyobb igény mutatkozik a tökéletlenség, a hibáink nyilvános felvállalására, az igazi arcunk bemutatására.

Mire taníthat minket a kintsugi?

Ne félj emlékezni!

A múlt olyan, mint egy puzzle, vizsgáld meg, és rakd össze a személyes történetedet. A törött darabok emlékeztetnek a fontos dolgokra. Ne félj szembenézni a múlttal, a fájdalmas eseményekkel, nézd meg, mit tanultál belőle és milyen nagy utat tettél már meg.

Szükséged van ragasztóra

Mások segítségével végezheted el a javítást. Ki az, aki melletted áll? Aki a hibáid ellenére is szeret és segít a gyógyulásban? Akivel megbeszélheted és helyére teheted a benned és körülötted zajló történéseket?

Fogadd el a hiányosságaidat!

Ha más nézőpontból tekintünk a testi vagy lelki hibáinkra, akkor észrevesszük, hogy ezekkel együtt vagyunk egészek, az egyéniségünkhöz tartoznak. Az önelfogadás a fejlődésben, a továbblépésben is segíthet.

Fedezd fel a szépséget a tökéletlen dolgokban is!

Ez a szemlélet arra irányul, hogy meglássuk a szépséget a tökéletlen dolgokban, beleértve önmagunkat és embertársainkat is. Megszabadulhatunk a tökéletesség kényszeres keresésétől. Az egyszerű dolgokban is találhatunk örömet, ha természetességre törekszünk. Arany a repedésre, elfogadás a tökéletlenségre.

Felhasznált forrás: https://aleteia.org/2019/03/05/8-lessons-we-can-learn-from-the-japanese-...

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Ugrás az oldal tetejére